2021-11-24
天水圍新開左壽司郎掀起左陣壽司熱潮,其實天水圍都有好多有水準嘅街坊壽司店,仲要最近做緊星期一至五晚市半價,真係好抵食!🔸刺身(三文魚腩、油甘魚、甘海老、带子)首先要讚下三文魚腩係勁厚切充滿魚油香,甘海老都叫大隻,食落又甜又彈牙。油甘魚食落魚味濃但冇甘油,带子新鮮鮮甜。🔸壽司(6吋三文魚、火炙三文魚腩、北寄貝、甘海老、鰻魚、火炙左口魚邊、七味火炙鱈場蟹、火炙柚子胡椒帆立貝)6吋三文魚真係好鬼長🍣上枱好有霸氣,我呢d三文魚怪至愛!北寄貝同甘海老都好新鮮不過不失。火炙系列我最中意係左口魚邊,燒得又香口魚油逼晒出黎。另外要推介下柚子胡椒帆立貝,柚子同胡椒味好balance,第二度真係食唔到!🔸軍艦壽司(三文魚籽、香蔥吞拿魚腩碎、海膽、蟹籽)軍艦方面最愛係三文魚籽同海膽,三文魚籽閃令令卜卜脆,海膽唔醒又甜,下面仲墊左少少青瓜絲夠清新!🔸鐵板牛舌牛舌係厚切用黑胡椒香煎,食完甘多壽司,食返d熱辣辣鐵板小食真係好爽,牛舌咬落好juicy,調味又唔太咸。
🔸刺身(三文魚腩、油甘魚、甘海老、带子)
🔸軍艦壽司(三文魚籽、香蔥吞拿魚腩碎、海膽、蟹籽)
🔸鐵板牛舌