2018-09-16 118 瀏覽
大排檔一向給人親民感覺,而香港人一向都好鐘意食日本料理,其中呢間「壹級日本料理」價錢親民且質素不錯,亦深受街坊歡迎,我亦幫襯咗數次。聽侍應講平日Lunch時間十分滿座,反而星期六下午卻不用等候,直接進入。火炙極上三文魚腩壽司,將三文魚腩輕輕火炙,徘徊在生與熟之間,油甘香味充斥整個口腔,一口滿足!近睇火炙極上三文魚腩,仲有Washiba與蔥花,新鮮足料。温泉玉子蒜香和牛粒飯,係今日餐牌嘅「自選配搭午餐」,$88 跟麵豉湯,入面除咗蒜香和牛,仲有木耳絲,紫菜絲同溫泉蛋,撈埋一齊食頗惹味 。芝士年糕,記得要趁熱食,年糕燒至外脆內軟,中間仲有流心芝士咇出嚟,連埋啲年糕食落煙煙韌韌,好有口感!最後一款我每次必點嘅就係焦糖菠蘿,聽侍應講係時令菜單,以新鮮菠蘿加上焦糖輕燒,酸酸甜甜好開胃,忍唔住食唔停!食飽後最好就係散吓步,沿路行大約20分鐘,就可以去到沙田文化博物館,繼續欣賞精彩嘅展覽啦 :)

火炙極上三文魚腩壽司

近睇火炙極上三文魚腩,仲有Washiba與蔥花,新鮮足料。
温泉玉子蒜香和牛粒飯

焦糖菠蘿

2018-09-15
$136.4 (午餐)
焦糖菠蘿