2020-10-29
好耐冇出去食飯啦,想搵一間靜靜地,坐得舒服,環境又靚嘅餐廳,同Honey談下心❤️食下嘢。究竟香港有冇一啲隱世餐廳可以滿足到我要求呢?🧐啊!見到個朋友推薦呢間西班牙餐廳,話食物同環境都唔錯,一於訂檯試下啦。💚位於佐敦UQ SQUARE既4樓,成棟Buliding都好別緻。玻璃大門一入去已經有一種好舒服清新嘅感覺。上到4樓,見到餐廳好光猛闊落。窗口掛滿水種植物,牆身佈置咗大量植物元素裝飾🍃令人感覺放鬆,relax🌱最驚喜餐廳出面仲有一個小小的花園平台,種左各種唔同既盆栽植物,令人有種忘掉繁囂既感覺,猶如置身於森林之中🍀💚7pm去到得一檯客。可以簡翻個靚位😌半個鐘🕰️後已經差唔多FULL HOUSE😲💚通常如果食西餐嘅話,第一次幫襯我都會慣常問下經理有咩推介😁知道我地中意食🦞海鮮同🥗蔬菜,佢介紹我地食鱔魚片同西班牙海鮮飯🥘💚首先有麵包🍞籃,白麵包烘得好鬆軟,熱辣辣,配上黑醋和橄欖油.因為本人好怕食到啲涷既同好硬嘅麵包🍞尼到出品真心讚👍🏻💚櫻花蝦柚子煙鱔魚薄片沙律 $128擺盤好精美,沙律菜,番茄仔🍅、都好鮮甜!估唔到平時食嘅鱔魚片多數都係熱食。用嚟做沙律竟然唔會腥!仲有陣陣煙熏味。配上柚子汁更
令人感覺放鬆,relax🌱
💚櫻花蝦柚子煙鱔魚薄片沙律 $128
擺盤好精美,沙律菜,番茄仔🍅、都好鮮甜!估唔到平時食嘅鱔魚片多數都係熱食。用嚟做沙律竟然唔會腥!仲有陣陣煙熏味。配上柚子汁更將鮮味提升! 絕對係清新健康之選。
💚黑松露野菌忌廉湯$58
好濃郁嘅黑松露味,啖啖磨菇同野菌🍄,口感豐富,很有咬口。
加上黑松露醬作點綴,太美味啦,真係好想encore多一碗🤤
💚 鹽烤西班牙鬼椒$68
原隻鬼椒,肥嘟嘟,一d都唔辣,青椒味濃,煎香配上海鹽,味道清爽,份量比預期多😛
💚普羅旺斯式烤焗茄子🍆 $58
尼道菜色原來係法國南部普羅旺斯既著名經典菜餚👍👍配上香草🌿,大蒜 、胡椒、橄欖油、番茄🍅、辣椒🌶️等配料釀上茄子🍆,第一次食法式鄉村菜,真係唔錯,美味又健康。
💚西班牙🦞海鮮飯 $298
最期待嘅海鮮飯🥘
上檯時,嘩左咗一聲。份量十足,好有誠意😍
大大隻🦞 ,仲有青口&大蜆,非常新鮮,厚肉彈牙!而個飯吸盡海鮮精華,軟硬適中!食到Lam Lam脷😋
💚初初以為呢類型高級西餐廳,食物份量應該唔會太多,要叫多幾款先夠食,點知食到好飽。
下次再約埋閨蜜一齊嚟試下先🥰
環境 💚💚💚💚💚