2021-02-26
Bookmark 左深水埗既「茶屋町」一段時間,終於襯休息的日子來這邊搵食。「茶屋町」主打是抹茶,所以我特別來潮聖一下。以日式小店裝修,簡潔不花巧。自助下單,自己食物自己點,又冇加一,我喜歡。玄米茶放喺度任飲,好貼心。炸南瓜餅$24 炸至香脆可口,甜甜香香,又唔會有油膩感。鰻魚飯定食$68+ 溫泉蛋$12定食有前菜「汁煮蘿蔔」、「白麵豉湯」、「鰻魚飯」「汁煮蘿蔔」超入味,蘿蔔入口即溶,完全冇渣,好清甜。「白麵豉湯」並非開粉,有昆布嘅甜味,如果再熱啲就冇得輸了。「鰻魚飯」但我喜歡這口飯,是用上日本珍珠半煮,味道特別香甜軟糯;燒鰻魚下面加上芝麻醬撈嘅沙律,芝麻醬的香味甚突出,令傳統的鰻魚飯變出更多滋味。終於等到今日最期待的甜品「茶屋宇治金時芭菲」$50先解構下杯芭菲米紙造蝴蝶抹茶雪糕蜜紅豆脆米蜜柑粟米片丸子寒天Layers 夠多,就連蝴蝶裝飾都可以食落肚,真夠試意。抹茶軟雪糕超重份量,用上是日本抹茶粉製成,茶味非濃郁回甘類,而牛奶比例高,所以甜度略高少許;口感十分軟滑。我最喜歡紅豆和脆米這層,蜜紅豆又大粒又軟糯和脆卜卜的脆米口感十分match ,加上沾到抹茶雪糕的甜香,接著吃到蜜柑的甜甜酸
「茶屋町」主打是抹茶,所以我特別來潮聖一下。
以日式小店裝修,簡潔不花巧。
自助下單,自己食物自己點,又冇加一,我喜歡。
玄米茶放喺度任飲,好貼心。
炸南瓜餅$24
炸至香脆可口,甜甜香香,又唔會有油膩感。
鰻魚飯定食$68+ 溫泉蛋$12
定食有前菜
「汁煮蘿蔔」、「白麵豉湯」、
「鰻魚飯」
「汁煮蘿蔔」超入味,蘿蔔入口即溶,完全冇渣,好清甜。
「白麵豉湯」並非開粉,有昆布嘅甜味,如果再熱啲就冇得輸了。
終於等到今日最期待的甜品
蜜柑
粟米片
丸子
寒天
Layers 夠多,就連蝴蝶裝飾都可以食落肚,
我最喜歡紅豆和脆米這層,蜜紅豆又大粒又軟糯和脆卜卜的脆米口感十分match ,加上沾到抹茶雪糕的甜香,接著吃到蜜柑的甜甜酸酸,令味道更多層次,大愛!
這杯芭菲肯定是我印象中性價比最高的,我一定會為它再來。
吃甜品令人太幸福了。