2022-03-11 801 瀏覽
入黎長洲食甜品第一時間諗起芒果糯米糍,又或者Katie’s dessert 嘅火焰雪山同心太軟😍宜家又再有多一個另類選擇啦。今次長洲美食遊第三站去左呢間專門食Croffle 牛角窩夫同埋嚐茶嘅小店,店內用上柔和黃色燈光加上淺木色餐枱,勁有日式家庭小店嘅感覺🥰🥐青葡萄牛角窩夫 配雲尼拿雪糕 $➎➋ Croffle 其實姐係”Croissant” 牛角包同埋”Waffle” 窩夫2個生字拼湊而成,姐係將一整個牛角包放入窩夫機烘香至窩夫嘅一格格形狀🧇內𥚃保留牛角包嘅鬆軟,外皮就有窩夫嘅結實同香脆。最重要係淋上糖漿,夾埋雪糕同提子一齊擺入口,清爽得黎一啲都唔「漏」50 幾蚊嘅一個甜品都悉心擺碟,上枱靚靚之餘份量都一啲唔細!2大件嘅Croffle,兩個人share 都絕對夠皮😋🍫心太軟 配雲尼拿雪糕 $➍➑我有講過基本上menu 如果有朱古力心大軟,我都會order 呢款咁邪惡嘅甜品,今次黎到都唔例外!新鮮製作嘅心太軟,砌開嘅時候微微嘅流心,唔洗食得咁失禮嘛🤪配埋雪糕一冷一熱係必須的,無令我失望嘅一個甜品👍🏻🍵阿里山金萱青茶 平時飲咖啡就多,嘆茶就真係比較少機會,難得呢度主打茶類飲品,食完甜品都

🥐青葡萄牛角窩夫 配雲尼拿雪糕 $➎➋

🍫心太軟 配雲尼拿雪糕 $➍➑

🍵阿里山金萱青茶
平時飲咖啡就多,嘆茶就真係比較少機會,難得呢度主打茶類飲品,食完甜品都應該要清一清味蕾😗今次試左呢款黎自台灣阿里山嘅青茶,茶色清綠透亮,入口醇和唔帶苦澀味,以清香感覺為主,好啱食完甜品之後再品嚐😙另一賣點係店內有不同嘅靚靚茶杯,可以畀客人挑選自己中意嘅款式去品嚐茶品,除左味覺仲有埋視覺嘅享受😎

📍茶山 (長洲)
長洲新興街45號地舖
10 分鐘 (堂食)