2018-03-01
哈哈,去親銅鑼灣唔係食車仔麵就日本野嘅我,今日要介紹你嘅呢間係食西餐廳,雖然價格算中等,但質素相應上都高質啲。先講講環境,雖然唔算好大嘅餐廳,但適合情侶或幾個朋友仔小聚嘅地方,十分有格調,所播嘅音樂亦都係柔情舒服嘅曲風。呢間餐廳無特定晚餐,想要飲湯定沙律又或小食,可以自己渣主意。而我地因爲唔太餓,所以最後決定叫幾款Share,咁做就可以食得哂之餘又可以試多幾款。分別有每日鮮製濃湯加蒜蓉牛油多士、蒜香辣油蜆天使麵、香烤美國安格斯無骨牛小排,加柚子梳打。最先到嘅係是日餐湯,濃郁嘅磨菇忌廉湯,稀杰程度剛好,香而細滑,而且調味唔會過咸,絕無味精。濃湯配一口蒜蓉牛油多士,味道非常融洽,真好係好好飲。其後天使麵送到,除咗碟面上大大隻嘅蜆十分吸睛之外,天使麵發出濃濃嘅蒜香味,簡直就係引死人。二話不說馬上分碟一試,預料之中,意大利麵熟透程度適中,仲有些少彈牙,食得出淡淡嘅SAKE酒味,調味得宜。其間飲品送到,個人喜歡食西餐飲水果梳打,原因係有時可能剛巧食完味道偏重或煎炸嘅小食,最適宜飲一口滋潤一下乾涸嘅喉嚨。柚子梳打嘅味道唔會太甜,最岩我呢啲唔鐘意飲甜嘢嘅人。最後美國安格斯無骨牛小排,因為我地都係食得
最後美國安格斯無骨牛小排,因為我地都係食得生牛嘅人,所以大概柯打咗四成左右。五片均等份擺開,可以睇到牛肉由生到熟嘅層次,賣相十分吸引。至於牛肉入口韌度適中,唔會難嚼。而且廚師好功架,肉汁豐富之餘兼牢牢鎖緊係肉心!加埋個特製汁好夾,非常好評。