2013-10-16
歺庁外牆裝潢特別, 像是城堡門口, 用了很多灰色大石頭堆砌, 花了心思! 入門口後要往下一層梯极至地底才到歺庁, 切合歺庁名字stanley cave "赤柱洞" 是赤柱之地洞! 歺庁內環境像是地底密室, 給多人別有洞人的感覺, 與外面赤柱大街上望到海景開放式的歺庁形成強烈對比! 以克色為主調及於地下一層既關係, 給多人密室的感覺!! 雖是密室, 但歺庁亦不失輕鬆,舒服既感覺, 當然是因為玻璃廚櫃內於滿了花多撩亂的法式麵包及牛角包, 酥餅pastry, panini等西式包類! 還有macaroon, 及小朋友至愛既yogurt!跟市中心咖啡連鎖店般揀完食物後到counter付款並自取食物!我和朋友仔在中午時段內試了 1) hot capuccino (HK$32), 絶對非常普通既capuccino, 和starbuck 質素不相百仲! 其他咖啡有regular coffee HK$28, Latte (HK$32) 及mocha等. 精緻既西式麵包及蛋糕等與咖啡總有稱不離陀既關係, 所以使我對咖啡也有點期望, 但也失望!! capuccino泡沫不算濃厚細密, 味道少許苦澀
我和朋友仔在中午時段內試了
精緻既西式麵包及蛋糕等與咖啡總有稱不離陀既關係, 所以使我對咖啡也有點期望, 但也失望!! capuccino泡沫不算濃厚細密, 味道少許苦澀但缺咖啡香味! 可以不試! 2) Mixed Salad (HK$48) - 一共有五款沙律任君選擇.
朋友仔和我最後共揀了3款紅菜頭+蝴蝶結+雜菜沙律+ - 如我所料, 紅菜頭不是人人都感到好味既鬼佬蔬果, 質感淋有少少腥味, 非我杯菜! 我較喜歡雜菜沙律, 內有青紅椒,小車尼茄, 配以醋及OLIVE OIL, 較有歐洲風味! 3) peach danish (HK$18)
店內有多款法式長麵包, 牛角包(原味,朱古力味及杏仁味等)及丹麥酥(士多啤梨, 桃, 藍莓吉士醬), 樣子精緻新鮮, 除了我們揀的梨味丹麥酥外,其他未有相片! 原味牛角包 hk$13, 其他款式價錢則HK$18或以上! 價錢較SIMPLYLIFE及銅鑼灣hysan底層既urban bakery等貴,質素當然這裡勝一籌!
心大心細下揀了pear danish!
非常出色! 酥皮醎中帶甜鬆脆內軟. 梨子甜度適中, 微溫宜入口!
題外話/補充資料:
這裡沒有海景, 較外面地面既歺廳隱敝, 但仍有吸引到不少外國人消費, 我想主因是麵包質素真的不錯,及有YOGURT供應, 適合大人及小朋友!