2018-06-18
今日約咗同小鮮肉老公一齊去家品博覽~ 去會展之前當然要去醫飽個肚仔先啦!! 行行下下就發現呢間名字咁有特色嘅小店~De Loin~ 意思是來自遠方!難得遇到間咁有特色嘅小店就梗係拖埋小鮮肉老公衝入去啦~ 一問之後發現原來呢間舖仔都係新開張無耐一入到去鋪頭嘅時候,我哋就比濃濃的麵包香和柔和的燈光包圍~ 新出爐的麵包整整齊齊~放在麵包櫃裏面任我選擇~~ 小店仲好貼心在麵包櫃旁邊放咗一張小圓桌~ 堂食外賣到會任君選擇 提升生活品質就是這麼簡單~ 係feel呀!!哈利靚靚人妻我就揀咗番茄軟包三文治~材料包括有新鮮青瓜, 精心在本地挑選的火腿和意大利芝士!在麵包櫃挑選完包包之後,店員就幫我將包包加熱~ 令到芝士均勻分佈起麵包每一個角落 咬落口嘅時候,麵包熱辣辣有口感每一啖都食到芝士和火腿!!微熱的火腿肉味濃郁,豐富的餡料,亦令三文治味道更豐腴更滿足而小鮮肉老公反而就揀咗個少女味濃的紅桑子麵包+Coconut coffee~ 一上檯嘅時候, 人妻即時嘩咗一聲出嚟~ 太靚了小鮮肉老公仔最非常喜歡紅桑子的酸酸果香味~ 而且酥皮焗得非常乾身鬆脆, 紅桑子果醬軟綿綿香噴噴非常creamy,精湛地卷在酥皮內
而小鮮肉老公反而就揀咗個少女味濃的紅桑子麵包+Coconut coffee~ 一上檯嘅時候, 人妻即時嘩咗一聲出嚟~ 太靚了小鮮肉老公仔最非常喜歡紅桑子的酸酸果香味~ 而且酥皮焗得非常乾身鬆脆, 紅桑子果醬軟綿綿香噴噴非常creamy,精湛地卷在酥皮內面,滋味十足, 不會過甜之餘,亦有食小甜㸃的感覺,實在非常幸福!!! 絕對是師父出色而且盡顯功架之作至於 coconut coffee 入口均勻可口, 帶有淡淡椰香味,甜度和酸度完美協調,令人回味無窮,而且會有點點回甘作為餘韻! 而且坊間不是度度有得飲 實在是必點之作~~
由於小鮮肉老公擁有一顆少女心~ 對朱古力亦有異於常人的執念 所以佢要求人妻點多杯朱古力畀佢試下 (內心小劇場 :明明杯嘢飲係我個囉)!! 不過呢杯朱古力真係不得了~ 利用原產地意大利的朱古力,配上德國奶~ 入口嘅時候細微滑溜的奶泡,不但口感細膩甜美,而且還具有一股濃郁的香氣, 接踵而來嘅就係香濃的可可味,微微黏稠,滲透著甜絲絲嘅味道~呢一種絕對是幸福的感覺!!!
總括嚟講今次嘅灣仔之行實在是一個小確幸之旅~ 呢間小店不但價錢相宜, 而且無論食物質素,裝修全部一絲不苟盡顯心思。 實在值得