2016-12-15 222 瀏覽
旺角黑布街,昔日車房林立嘅街道,已逐漸變成食街。當中有唔少馳名嘅甜品店,不過呢晚我哋嘅目標係De Luna Tapas Bar & Restaurant。近年興起酒吧式西餐廳,既可飲酒消閒,又可飽餐一頓。佢哋啲檯櫈係高身吧檯為主,同埋係全開放式,可清楚睇到餐廳外街景,比傳統嘅酒吧開揚,對於好似我呢啲唔係時常去酒吧嘅人嚟講,確係減輕唔少疑慮。佢哋用LUNA為名,LOGO上都係一彎新月,感覺神秘又美麗。臨近聖誕,呢度就出咗Christmas Set Dinner,$458包前菜、餐湯、意大利飯/螺絲粉、主菜同甜品,內容都幾豐富,於是叫咗份晚餐,再散叫啲嘢試試。侍應只係提供酒精餐牌俾我哋,見同行人唔飲酒,我又記得之前睇過其他人影嘅mocktail相,問一問先知原來係叫Honeymoon,用咗橙汁、蜜糖同糖水等等調配,同埋用香橙同車厘子點綴,飲落滿口甜香,無人工化嘅假味,幾適合唔飲酒嘅人。而只係淺嚐嘅我大多會揀Mojito或Margarita等等相對較穩陣嘅cocktail,晌餐牌入面發現Flavour Mojito,細問下原來有蜜桃、菠蘿、荔枝或士多啤梨口味,決定要杯菠蘿味嘅試試。出到嚟嘅賣
近年興起酒吧式西餐廳,既可飲酒消閒,又可飽餐一頓。
Honeymoon
Flavour Mojito
而只係淺嚐嘅我大多會揀Mojito或Margarita等等相對較穩陣嘅cocktail,晌餐牌入面發現Flavour Mojito,細問下原來有蜜桃、菠蘿、荔枝或士多啤梨口味,決定要杯菠蘿味嘅試試。出到嚟嘅賣相好靚,由杯嘅側邊就可以清楚睇到打碎咗嘅薄荷葉、鮮菠蘿肉同青檸,最頂層中間加咗碎冰,旁邊就用咗鮮菠蘿片同薄荷葉粉飾,飲落酸香溫和易入口,亦無某啲餐廳出品嘅苦澀味。
帶子薄片伴紅菜頭及美國露筍
帶子薄片伴紅菜頭及美國露筍,露筍整齊排列晌薄切帶子刺身上,仲有紅菜頭碎同疑似檸檬皮嘅小黃粒,都幾鮮香清新。
牛肝菌忌廉湯
牛肝菌忌廉湯,拎嚟時已經聞到陣陣香氣,表面灑咗啲橄欖油同黑松露醬,湯質濃稠,每啖都係菇菌馥香同微微討好嘅酸味。
意大利豬肉腸螺絲粉配黑松露菌番茄汁
意大利豬肉腸螺絲粉配黑松露菌番茄汁,餐廳特意將豬肉腸剁碎,同醬汁更為融合,番茄味偏向自然,當中嘅蒜香同黑松露醬味較濃郁。螺絲粉煮得煙韌彈牙,可以輕易咁將醬汁藏於螺絲紋之間。
炭燒美國頂級肉眼配牛肝菌芥末
炭燒美國頂級肉眼配牛肝菌芥末,份量十足,肉眼上面嘅炭燒格紋分明。
炭燒美國頂級肉眼配牛肝菌芥末
叫嘢食時侍應都無問生熟度,不過出到嚟嘅效果啱啱好,應該大約係平時嘅五成熟左右。肉眼用咗黑椒等等調味,肉質軟腍有油香同焦香,就咁食都已經幾惹味,亦可蘸附上嘅牛肝菌芥末醬。伴碟嘅雜菜沙律有切絲生菜、紫生菜、菊苣等等,仲有炸新薯,食啲蔬菜作緩衝都唔錯。
意式焗紙包鰽魚
最後就係散叫嘅意式焗紙包鰽魚,侍應拎咗包小小嘅包袱出嚟,再直接晌我哋面前將袋口剪開,香氣即時四溢,入面除咗有鰽魚肉外,仲有車厘茄、黑橄欖、酸豆、新薯同疑似羅勒嘅香草等等。因為係將所有材料一併放入去厚身嘅透明保鮮紙,再包好放入焗爐焗成,咁就可以保留所有食材嘅鮮味。鰽魚魚身扎實唔鬆散,爽嫩得來又唔會太實,當中嘅湯汁仲甜中帶黑椒嘅微辣。

Christmas Set Dinner雖設定供一人享用,但我覺得份量唔少,同行人細食嘅話share一份可能已經覺得飽。食物方面,以一間酒吧西餐廳嚟講烹調得一啲都唔草率,並非敷衍了事。
Honeymoon
Flavour Mojito