2017-04-16 190 瀏覽
H8 again and again?! 當豬小姐諗唔到食嘜嘅時候 就自自然然咁貢左去厚福街搵食!成棟都係食肆嘅大廈H8當然係目標之一啦 今晚同豬先生決定食西班牙菜 係位於2/F嘅「espuma」晚上八時入座 基本上已差不多full house!有撐枱腳嘅情侶 亦有一班人嘅小聚會我地被安排坐窗邊嘅二人卡位 氣氛相當唔錯 富有西式色彩 而且顏色配撘也match養眼set menu幾吸引 感覺幾岩口味 零秒order左!諗到費事諗 豬果然係懶懶的先上是日餐湯!係忌廉蘑菇湯整個湯係用多款式嘅菇菌攪拌而打出尼嘅 菌味濃郁到不得了 喜歡菇味嘅朋友一定大愛但湯的溫度只是微暖 而且忌廉太少引致質感不夠滑 影響整體感覺前菜小食有兩款第一款係西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜賣相的骰可愛 美美的擺盤獨特天然風乾嘅咸香黑毛豬火腿同香甜熟香嘅蜜瓜一向都係prefect match 夾埋一齊食 無得輸!第二款係烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士有驚喜! 已調味嘅蝦烤得又香又脆 脆得連蝦殼都可以食到配上醒胃清爽嘅芒果菠蘿莎莎醬 yummy多士雖然同樣脆口 但與蝦好像各有各食 感覺不太連貫一體主菜亦有兩款 我地揀左黑松露醬炒鮮雜菌燴飯
H8 again and again?!
當豬小姐諗唔到食嘜嘅時候 就自自然然咁貢左去厚福街搵食!
我地被安排坐窗邊嘅二人卡位 氣氛相當唔錯

前菜小食有兩款
第一款係西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜

賣相的骰可愛 美美的擺盤
西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜
夾埋一齊食 無得輸!
第二款係烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士
有驚喜!
已調味嘅蝦烤得又香又脆 脆得連蝦殼都可以食到

配上醒胃清爽嘅芒果菠蘿莎莎醬 yummy
多士雖然同樣脆口 但與蝦好像各有各食 感覺不太連貫一體

主菜亦有兩款 我地揀左黑松露醬炒鮮雜菌燴飯同埋墨魚汁鰻魚薄餅
黑松露醬炒鮮雜菌燴飯
risotto香氣四溢 黑松露加雜菌味相當突出
cream sauce加上濃香芝士增強誘惑感
黑松露醬炒鮮雜菌燴飯
risotto飯粒飽滿 但質感偏硬
一個人食 會覺得很漏呢!兩個人share食剛剛好
墨魚汁令pizza黑媽媽 賣相就爭啲啦

不過豬小姐並非齋睇外表 而會著重內餡嘅人 我並唔係咁膚淺的哈哈
墨魚汁鰻魚薄餅
pizza上嘅配料有菇粒及瓜粒令口感有不同層次 鰻魚粒爽口鮮甜帶有燒汁味
薄底pizza批邊薄脆 芝士味比墨魚汁更突出
但整體配合起尼 味道相當有水準!
香橙芝士餅
香橙芝士餅
飯後甜品係香橙芝士餅
係簡潔嘅presentation
cream cheese和香橙味道不重 偏淡 不過也不失 反而比較喜歡右邊的小小生果塔
西班牙菜感覺多元化同創新
 delicioso
2017-04-08
5 分鐘 (堂食)