2020-02-29 1393 瀏覽
話說今日同朋友諗緊邊度食好嘢, 上網搵咗尖沙咀有間日本嘢既好似幾正咁٩(●ᴗ●)۶, 同埋見到個價錢都應該唔會伏既(´∀`), 諗左一段時間最後決定要試下呢間, 一上到去店員為我地安排座位, 座位私穩度都幾高坐落好舒服加上店內音樂令我好放鬆, 之後店員向我地提供消毒搓手液୧| ” •̀ ل͜ •́ ” |୨, 為我地介紹呢度既餐牌。我同朋友決定叫兩款唔同嘅Omakase, 可以同廚師講自已既喜好, 然後由廚師發辦≖‿≖。♕✧✧✧✧✧✧♕前菜:雪魚麵好爽口,加上有鮮甜既蟹肉同蟹膏,無得頂【梅 - 6款刺身、8件壽司、1條手卷、魚湯、蒸蛋、甜品 】〔刺身拼盤〕食之前職員教我地由淡味開始慢慢食到濃味, 咁樣可以品嚐到唔同魚嘅鮮味。所有刺身都好新鮮, 真蠔堅大隻超厚肉, 帶有淡淡海水味, 有啲海草拌住醋汁一齊食口感超豐富。赤貝口感鮮甜爽脆。最後食嘅拖羅好肥美, 入口溶化, 而且會回甘。今次係我食過咁多次刺身最好食嘅一次 ƪ(˘⌣˘)ʃ。〔壽司拼盤〕有池魚, 海膽, 左口魚, 右口魚, 大拖羅, 帶子。同樣職員都有教我由淡味開始食到濃味。creamy 嘅海膽味道甘甜唔會腥, 質感細膩, 入口即溶, 帶
♕✧✧✧✧✧✧♕
前菜:雪魚麵好爽口,加上有鮮甜既蟹肉同蟹膏,無得頂
【梅 - 6款刺身、8件壽司、1條手卷、魚湯、蒸蛋、甜品
壽司拼盤〕有池魚, 海膽, 左口魚, 右口魚, 大拖羅, 帶子。同樣職員都有教我由淡味開始食到濃味。creamy 嘅海膽味道甘甜唔會腥, 質感細膩, 入口即溶, 帶子嘅鮮甜嫩滑實為我嘅至愛。而且啲壽司飯粒粒分明唔易散可見到師傅嘅工架十足。
〔手卷〕三文魚子手卷啲魚子粒粒都好大粒而且晶瑩通透, 甜味喺口中爆發, 令人回味無窮。
〔魚湯〕職員話個湯係由臘魚同起碼5款魚同魚骨熬到乳白色, 真係好似牛奶咁滑, 飲得出冇加味精都好鮮甜。
〔蒸蛋〕滑不留口,蛋味香濃
甜品〕豆腐味同芝麻味雪糕二選一, 我簡左芝麻味, 芝麻味濃郁, 甜度適中。 ✧✧✧✧✧✧✧✧✧
【 稻乙套餐 Inaotsu 稻乙本勝料理】
稻乙套餐基本上同梅套餐大致相同, 都有刺身, 壽司, 魚湯。只係刺身少啲, 熟食多啲。咁我就重點講下啲熟食啦。
〔燒物 - 牛肋骨肉, 雞腎, 青椒仔〕以鹽同胡椒輕輕調味, 加上少少檸檬汁, 突出食物本身嘅味道之餘一啲都唔會膩。
〔一品料理 - 鹽燒BB喜之次魚〕喜之次魚係日本有名的頂級魚,產卵前儲存養份,所以油脂豐富肉質嫰滑。BB size 兩個人食份量剛剛好, 魚身燒到香脆, 但入面都keep到好滑好juicy, 唔洗點柚子醋都好好味😋點左又係另一種感覺。
〔天婦羅〕天婦羅炸得香脆但一啲都唔油膩 ( ゚▽゚)/
甜品〕豆腐味雪糕, 好香豆味, 比起芝麻味, 豆腐味雪糕比較清新。
----------------------
P.S:總括而言食物味道一流, 職員細心服務周到, 不但為我地介紹菜式, 仲留意到我地需要為我地加茶, 環境又舒適, 一定會再黎!
----------------------
Total: $1,761