2021-12-26
首先可能因為係中環soho區同聖誕正日(同埋疫情時期),所以要求/期待都高咗,但都想分享吓是次用餐體驗~ 見到d食評同介紹話好啱食肉獸去,11月果陣睇完個聖誕menu就即刻卜左!(480/位無加一,2hrs)等咗一陣就可以入座(有條小隊,我地排第三),位置都安排得幾好。坐底都會問你要飲咩水。場地唔大,環境同室內氣溫不錯,分開咗兩邊同埋外面嘅窗口位。(侍應有時喺另一邊,想order都等咗一陣先有上菜/擺酒杯侍應出現) {3⭐️=好食;2⭐️=可以試;1⭐️=一般}🍽 上第一道starter : Fish Tacos (3pcs)⭐️⭐️⭐️🤩🤩🤩好好食!口感豐富,配搭好好,pickle?少酸幾開胃,個魚都好好食!🍽 上第二道starter : Duck salad⭐️⭐️鴨肉絲加西瓜碎,一開頭以為係他他😆 配西瓜幾新鮮,但就算同西瓜一齊食個鴨肉個醬略濃。💟小建議 廁所果邊有濕紙巾提供,可以擰定方便清潔;每道菜都係上一碟for2人,可以問侍應擰一份額外餐具用嚟分菜。🍽 同時上 第三道starter : Beef tartare ⭐️ + 第一道middle course : Porche
(480/位無加一,2hrs)
場地唔大,環境同室內氣溫不錯,分開咗兩邊同埋外面嘅窗口位。
{3⭐️=好食;2⭐️=可以試;1⭐️=一般}
🍽 上第一道starter :
Fish Tacos (3pcs)⭐️⭐️⭐️
第一道middle course :
Porchetta ⭐️⭐️⭐️ 烤脆豬腩?
牛他他有點普通,只係覺得佢有少少咸味。
豬幾出色!推薦!皮夠脆肉夠淋,個Romesco醬好夾~
🍽 上第二道middle course :
Roasted turkey ⭐️
火雞片有兩小塊(一人一小塊),隔離d薯仔仲多過佢😂 唯有當佢呢個菜式係用嚟應吓節。個jam幾好味嘅😆
🍽 上主菜! : Beef wellington ⭐️⭐️
配side : Brussels sprouts ⭐️⭐️
配side : Mashed potatoes ⭐️⭐️⭐️
威靈頓牛正常,個Peppercorn sauce調味啱啱好~ (我朋友本身自己識整個牛,佢就覺得呢個一般)
個小椰菜我覺得ok,佢加咗d煙肉同水果(我朋友就不太喜歡個草青味),個薯泥好好食🤤
(原來個main都係得一碟,一舊兩個人share🙈食完仲係完全冇飽肚感。。) 平時出去食都一人一舊,真係冇諗過係會一人一半🥲
🍽 甜品! : Mo's Millions (焦糖朱古力撻配雲呢拿雪糕) ⭐️⭐️⭐️
幾好食,又大個😋雖然焦糖味唔係好出,但整體都係一個好食嘅甜品!
😅全程唔會換碟,上甜品連碟都冇埋🤣直接放喺中間加2隻🥄,感覺不太良好,d雪糕。。
☕️凍咖啡麻麻🥤汽水正常。
食完埋單侍應問意見,我地就反映主菜份量唔太夠。佢嘅回應係,如果嗰陣話我知,我可以幫你order多一個。🙃
聖誕大餐變左聖誕細餐🥲一啲都唔滿足,食完仲要即刻諗去邊度食番個下場。。