2018-10-14 536 瀏覽
早排牛陣推出咗個diy冬陰功火鍋湯底因為肥雞老母好鍾意食泰國嘢所以決定一家人去試下 一開始呢佢哋會畀塊牛嘅脂肪比我哋爆香佢然後落啲南薑香茅紅蔥頭紫天椒鮮蝦魷魚等等炒香佢炒完之後呢店員就會將個冬陰功湯底畀我哋我哋到一個version啦唔辣呢就可以根據自己落幾多辣椒嚟定嘅咁當我啲湯底滾咗之後呢就可以接埋檸檬汁呢就一個自製嘅冬陰功湯底就完成啦 呢家覺得呢個過程好得意唔只可以食之外仲可以自己落手落腳做埋咁嘅湯底我一同出街飲過冬陰功湯底都差唔多只不過呢間屋企又唔係好食得啦呢所以我哋落嘅辣椒粉少咗好多 當然啦其他大老爺你如牛呀軟呀蔬菜呀都冇乜分別只不過呢一個餐呢就多咗一啲人買海鮮海鮮包括魷魚號同埋帶子嘅 一如以往嘅水準啲牛 牛肉搏得嚟都油脂分佈得幾平均食落口你都好香濃 至於其他配料都係一啲院呀腸仔呀蘿蔔呀今次多咗個羽衣甘藍肥雞有幾得意就試下六啦都幾好味嘅 豬豬甜品呢除咗有haagen-dazs之外 仲有一間本土自製嘅雪條叫做ic 咁呢一條雪條呢就係香芒糯米飯雪條當初肥雞以為係香芒糯米飯嘅味道估唔到薯條入面真係有糯米飯同埋芒果肉 對肥雞嚟講咗一個好特別嘅嘗試
2018-10-07