2018-11-27
有時番工番得辛苦,放工都想吃喝玩樂一下,而家出左好多間自己DIY食物嘅餐廳,我點都要帶埋朋友去試下。我地去到呢間餐廳,入面就可以自己DIY章魚小丸子、大阪燒、炒麵等等嘅日式料理,有時自己可以動動手整野食都幾好,可以自己鍾意食咩就加咩咁我地就叫左飛魚小丸燒+四重芝士麻糬御好燒+櫻花厚燒玉子+墨西哥辣椒雞肉腸+法式蒜辣煙肉腸+兩杯飲品,分別係梅子梳打+蘋果梳打今次係我同朋友的第一次整小丸子,好心急,唔知我地會整成點呢待應先幫我地換上整小丸子嘅鐵板同送上材料,餐廳入面亦有製作教學,令我地可以整得開心又可以輕輕鬆鬆完成先搽上油再加上混合好嘅蛋漿,之後加上材料再定時反一反就可以但可惜我同朋友都係一啲好少下廚嘅人,加上我地有少少雞手鴨腳,待應都好好人,會睇下我地整成點,如果我地唔識整都會幫我地手,好貼心大功告成,飛魚小丸燒,小丸子上面同入面都加上魚籽,口感豐富,卜卜脆,粒粒都脹卜卜大大粒,就算好似我地啲下廚經驗0的人都可以整到好好味嘅小丸子。我地整到咁上下就上左櫻花厚燒玉子蛋好嫩滑,入面包裏住櫻花蝦,上面仲有沙律醬,特別好味。一路食,我地亦開始整大阪燒了,要先混合好所有材料,大阪燒嘅製作比小丸子容
咁我地就叫左飛魚小丸燒+四重芝士麻糬御好燒
今次係我同朋友的第一次整小丸子,好心急,唔知我地會整成點呢
先搽上油再加上混合好嘅蛋漿,之後加上材料再定時反一反就可以
我地整到咁上下就上左櫻花厚燒玉子
一路食,我地亦開始整大阪燒了,要先混合好所有材料,大阪燒嘅製作比小丸子容易
完成後再加上大阪燒醬汁同沙律醬,好有成功感。
入面嘅餡料非常豐富,兩個人整大阪燒同小丸子食就岩岩好,又可以自己落手整野食,又好味。
仲有腸仔,腸仔們煎幾下就可以食,呢到有多款特別嘅腸仔味道可以選擇,我地揀左墨西哥辣椒雞肉腸+法式蒜辣煙肉腸
我比較鍾意食蒜辣煙肉腸,蒜味同辣味都好足夠,而且佢地嘅腸仔好彈牙同香口,好味。
食左咁多野嘅同時都要飲番杯梳打汽水嘆番下,呢間餐廳有多款不同嘅汽水同飲料,有啲口味仲好特別添,我飲嘅蘋果梳打都係第一次試,好香蘋果味,味道好天然好飲。