2018-09-10 108 瀏覽
今日去咗食牛陣最新推出嘅冬陰公DIY火鍋湯底,一坐低店員首先就俾咗menu 我地睇,然後逐樣材料咁樣介紹。我地揀好左後,店員就幫我地炮製個diy湯底!首先落嘅係幾粒牛肉油脂粒係用嚟炒香嗰個鍋先,仲有兩隻大蝦!之後就落咗唔同泰式嘅香料,有辣椒香茅薑片蒜頭,炒晒之後就可以落返個冬陰公湯底。我哋首先落咗肥牛落去,肥牛嘅脂肪同埋肉質分明,非常之襯返冬陰公湯底。跟餐配嘅香茅蜜糖茶同火鍋簡直係絕配,小小嘅香茅味再加埋蜜糖十分之消制,又唔會太飽肚,啱晒易啲任食打邊爐。咁冬陰公湯底當然要襯返啲海鮮啦,我哋嘅套餐係包括任叫海鮮嘅。海鮮就包括帶子、魷魚。自助材料區方面都十分之多選擇,店員強烈推介冬陰公湯底配公仔麵食,平時我打邊爐都好少落公仔麵,多數落烏冬,見店員強烈推介公仔麵,今次就不妨一試。食落就真係不得了,冬陰公湯底同公仔麵簡直係絕配,我同朋友都特登食多咗幾個公仔。

2018-08-27