2023-06-22
替朋友慶生,當然要揀返食物及味道有質素的餐廳,同時餐廳環境亦要坐得舒適,思前想後了一陣子,結果揀了【CHEF STAGE de Eddy Chu】,食好啲,嘆一嘆!.今日嚟到【CHEF STAGE de Eddy Chu】,佢哋有推出一份Tasting Dinner Menu,價錢都只係$388就可以試到好多款唔同嘅精致菜式,比起一般嘅Fine Dine價錢嚟講真係好相宜!餐廳位於尖沙咀亞士厘道17-19號19樓,上到去第一刻嘅感覺係「好開心,可以食私房菜啦」嘅心情。嗰度有駐場歌手表演,令到在環境上坐得耐會覺得幾溫馨舒服,駐場歌手聲線太好了,每一首歌我都覺得好好聽。裝潢簡單,眼看著外面,讓人望見心情都放鬆下來。◼️日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉帶子薄片同鮮蝦肉都好新鮮,兩款海鮮嘅鮮甜同日本麵豉嘅深沉風味相互融合,作為前菜嚟講醒胃得嚟又好味!◼️松露煮日本年糕呢道菜以香氣四溢的松露為主角,松露味道融入哂落去基底嘅忌廉醬汁,搭配Q彈嘅日本年糕,每一啖都營造出豐富嘅口感和濃郁嘅味道,令人陶醉其中。◼️焗連殼食法國田螺新鮮嘅法國田螺被焗至完美嘅狀態,質地鮮嫩彈牙,搭配以餅底製成嘅「外殼」同面頭嘅法式蒜蓉香
◼️日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉
◼️松露煮日本年糕
◼️焗連殼食法國田螺
新鮮嘅法國田螺被焗至完美嘅狀態,質地鮮嫩彈牙,搭配以餅底製成嘅「外殼」同面頭嘅法式蒜蓉香草牛油,滿滿嘅海鮮法式風味真係好正!
◼️黑松露蘑菇湯 & 是日餐湯 (鮮蟹肉濃湯)
蘑菇湯 看似簡單、普通不過的餐湯代表,在家中卻總是煮不出在街外的風味...這裡的不會太鹹雖則沒有很鮮甜,但非常夠味!配上黑松露更加濃郁,增添一點松露的香氣。
鮮蟹肉濃湯就滿溢著鮮美的蟹肉味道,口感滑順。
呢兩道法式湯品都做得好好,讚!
◼️鮮鱸魚柳酸甜香草汁
主菜選擇也很豐富,鱸魚柳嘅魚皮煎到好香脆,但魚肉嘅肉質結構仍然好紮實,顯出廚師嘅功架。鮮嫩嘅鱸魚柳搭配酸甜香草汁,口感豐富多層次,作為主菜前嘅一道「類前菜」可以俾我哋循序漸進,好快就到今晚嘅主菜喇!
◼️慢燒美國牛肉眼
牛肉眼經過慢燒的過程,肉質鮮嫩多汁,粉嫩嘅色澤同柔軟嘅口感完全係medium rare嘅熟度!豐潤嘅牛肉風味同精心調配嘅醬汁配菜都好好咁增添咗菜品嘅層次感同豐富度,正!
◼️呠酒燴法國鴨脾
鴨脾經過呠酒嘅烹煮,口感變得鮮嫩,入口即化。同碟嘅配菜都沾滿咗醬汁嘅味道,配上底下嘅芋泥蓉卻毫無違和感,比起傳統嘅薯蓉有着唔同嘅口感同味道,不單如此,配上羽衣甘藍更具層次,如果是送酒的應該超好吃!
少少嘅新意令到呢道菜都比出面一般食到嘅感覺截然不同,主廚的確有落啲小巧思去提升食客嘅進食體驗!
◼️朱古力咖啡蛋糕
這款蛋糕以濃郁嘅朱古力同咖啡為主要味道,口感細膩濕潤,每一啖都散發著香濃的朱古力和咖啡香氣,層次感同口感都好出色,份量細細哋嘅甜品作為全晚嘅結尾可以話係good ending!
真正的「慢。活」讓坐下來慢慢品嚐食物是一件人生一大好事。