2008-03-04 5 瀏覽
2008年3月3日7:00pm,一行四人去左銅鑼灣千禧廣場有間叫EN既日本料理,$320放題任食和牛加長腳蟹。嘩!坐低就知道有D唔對路,有幾位中國籍女侍應埋黎放低menu,我地隔一陣就決定落order,咁叫返個waitress,點知佢話唔可以做落單,叫左第二個過黎,埋黎之後發現係一名應該係菲律賓籍既supervisor之類,一定要用英文落order,講真我英文就真係company limited,咁你就好叫件講中文既埋黎啦,無!好,我唯有用埋身體語言落囉,叫做落到,算數~ 但係全場都唔見有老外囉。跟住想開支sake飲下,打開wine list,好多款式,有D (+3)(+4)(+6)(+15)(-3)既符號響D酒名側邊,咁我地咪問個waitress囉,點知佢又話唔知點解,又叫返亞賓哥黎,經過一輪交手,都嗲掂。好,算數!開餐,D牛唔掂,D蟹唔掂,大佬呀,你用依兩個做主打,居然係唔掂,點呀?D牛要一次過夾起碼五片先至覺得有野入口,夾一片會"六"唔到,會唔見左,D牛完全無牛味,D蟹腳好大隻喎,開左之後,篤極都無乜肉跌出黎,挍剪又唔利,唉!唯為係咁食菜。已經無乜期望,叫亞賓生加D湯食埋佢,點知佢將兩款湯加到頂,因為之前佢話一邊"六"牛一邊"六"蟹,一滾,who....全部變左一款味,我問你死未,走!埋單,四位加一支sake成為$2064,無tips啦梗係,哈!無講多謝,黑面!你估我重會唔會去呢? 哈