2018-04-01
今晚同對面阿同事OT 完齊齊離開公司,好鬼死肚餓,又甘啱我哋兩個今晚都冇飯開,所以就結伴去醫肚。由朝到黑唔停手,消耗左好多腦力,只有食返餐勁先可以補番下。突然間比我諗到呢間牛肉鍋,之前試過同佢一齊來食lunch,試過D牛好得。可惜lunch 時間唔夠,我哋又唔係叫任食,所以就住就住不能盡興 ,今晚一於翻焯先。由於上次食過有信心,今次我哋諗住食好D叫咗美國頂級牛小排$288 任食,大戰牛魔王。湯底我哋叫咗豬骨湯同埋蕃茄湯,兩款湯底都偏淡,但係加入啲自選雜菜配料落去煲煲佢就好味啦!反而最怕啲湯底越煲越咸就真係難攪了。 等食期間,去掃一轉個場先。餐廳不是很大,约十幾二十張四人枱左右。所以佢的任食區域位置都不是太大。小小空間放滿飲品、雪糕同火鍋配料。火鍋配料有成二十幾種,都可以算應有盡有,refill 都算快手架 。配料中最鐘意佢個誠意黑椒丸同埋芝士丸,好味!首先佢會上兩碟牛肉,美國頂級牛小排果然係靚,油脂閃閃而且分佈平均,睇個樣就知掂啦。焯一焯轉顔色就食得,切得唔算薄,有咬口有牛味又唔韌,堅好味。我都唔記得自己到底食左七碟定八碟,後來的肉水準都 keep 到,任食真係很爽。除左靚牛,佢仲會包
美國頂級牛小排
美國頂級牛小排
除左靚牛,佢仲會包任食豬肉同雞肉。
佢D豬肉質素唔錯架,夠嫰滑,食得過,我偷聽到隔離枱對佢讚不絕口。
雞肉係去皮的,冇咁肥,晶瑩剔透啖啖肉,正!
最後當然唔會放過佢既雪糕啦,係 milk top 喎!平時出邊好少有milk top架,我試曬三種味芝麻+ 綠茶 + 牛奶,仲食咗兩轉,爽呀!
Milktop
雖然呢間舖仔細細,但我都幾欣賞佢D坐位夠闊落,枱又夠大放食物。
呢方面好過有D一人一鍋為左做多幾枱而張D枱做到好窄,基本上放食物都只能層層疊,迫到連電話都無得放。仲要臨尾果十幾分鐘不停陪你倒數,非常無癮。
响呢方面相馬都幾抵讚,不枉我地食完又食。加上佢任食的高質靚牛,會再 encore 的。