2021-05-24 1244 瀏覽
之前係mira個官網見到佢買緊The French Window嘅set,仲要話經官網買唔使再收加一,$458有4個course,仲要係The French Window,大家都知間餐廳係可以望到臨海維港夜景,二話不說就買咗個coupon自己一個人去試下!個coupon係有寫明邊日用嘅,但係我究竟使唔使再打去book位呢?呢個問題都纏繞左我幾日!於是我再打去餐廳問下,佢就同我講你coupon book咗果日就會自己同餐廳book咗㗎啦,話會之前一日打嚟confirm booking喎⋯⋯但係我去之前果一晚,餐廳都冇打嚟同我confirm Booking,我都驚咗陣唔知果晚有冇得食!到咗用餐當日,一去到餐廳門口,見到冇reception counter嘅?原來佢要九曲十三彎咁行到最入個餐廳先見到!我去嗰陣時六點,去到都已經有四五台客坐咗喺度,應該全部都係食不同嘅eshop set。由於佢比我早到,所以廚房方面都應該要應付左個幾台先,見到佢哋食咗好多輪,成個鐘之後先俾個蘑菇湯我,好在有個靚景陪住我咋!個湯一放上枱就聞到一陣好勁嘅黑松露味!但飲落就冇,應該就係黑松露油,個湯好飲嘅,足料!再之

麵包
黑松露蘑菇湯

再之後就嚟咗個Parma ham salad,都係嗰啲沙律菜上面有幾塊Parma ham咁,d Parma ham就好似唔係好夠油水,乾咗dd,食到落底先知原來有幾片蜜瓜,應該原本攞嚟伴Parma ham食嘅。
Parma  ham  salad

到主菜啦!我呢個係焗龍蝦煎牛柳鵝肝,個龍蝦好細心咁將個身嘅肉分咗做3份,蟹鉗就放咗喺個頭個凹位度,加咗少少啡菇去焗,好好食!牛柳佢就冇問過我咁幫我煎到7成熟,雖然咁熟,但切落去好柔軟,又有牛味,纖維唔粗,好細嫩!鵝肝就冇鵝嗰一陣蘇味,煎到兩面脆,食落去唔會好油!
焗龍蝦煎牛柳鵝肝

最後甜品係焦糖燉蛋,個焦糖勁厚,又脆,但個燉蛋就實咗少少,overall係好嘅!
焦糖燉蛋

以呢個價錢,咁嘅景有4個course都算係咁!

臨走嘅時候佢叫我試下個oyster and grill set,心諗貴唔貴嘅呢?原來門口都有貼出嚟!我就影咗俾大家睇下!唔貴喎其實!
2021-05-23
麵包