2016-07-01
all day breakfast最近好流行, 但並不是每處地方款式都一樣。曾經到過外國去留學的我,經常鍾情於all day breakfast。所以今日我就到灣仔的相識餐廳去試一試佢哋的all day breakfast。這餐廳中的breakfast內有, 牛角包 ,炒雜菌 ,牛奶炒滑蛋, 薯餅 ,雞肉腸和新鮮的凱撒沙律。剛上枱時牛角包新鮮滾熱辣, 傳來陣陣的牛油香味, 一口咬落去外脆內軟,一層一層的口感層次好分明。炒雜菌 ,食得出有好重牛油味,雜菌嘅大菇味唔算太濃烈。如果比較介意菇嘅草菇味可以試一試。口感好好唔會太林又唔會太硬。牛奶炒,滑蛋雖然唔算太特別,但可以保持一貫水準唔算太油膩,ok。薯餅炸得啱啱好,唔會太燶又唔會太乾 ,食落口外脆內嫩, 夠香口。雞肉腸,食落口外皮好脆 ,有少少煙燻的香味。而且 食得出有稍為煎香過 ,香味更加洋溢。 雞肉味亦好重。凱撒沙律雖然好多地方都有得食。但新鮮的沙律菜最重要 。他們的凱撒沙律菜可以保持新鮮的嫩度,明顯睇得出佢地對食物材料的新鮮嘅堅持 ,再配合獨有的沙律醬食落好fresh。