2023-02-17 1485 瀏覽
估唔到港式小食同甜品都可以咁fancy!旺角新派甜品小食店 小點角落,糅合港式風味同西方元素,重新演繹經典街頭小食同港式甜品,好岩打卡之餘,味道亦成功昇華,唔會淨係得個樣!「隨性DIY」系列中嘅堂弄豆腐花同雞蛋仔101畫室 仲比左大家發揮嘅空間 等大家製作岀最岩心水嘅口味!▪️雞蛋仔101畫室 $88玩味十足嘅雞蛋仔!擺盤成個調色板咁,大家可以自己掇啲煉奶同海鹽焦糖醬落去,再蘸埋尤如顏料嘅醬汁。三重芝士雞蛋仔外脆內軟,唔似平時嘅咁空心,底部有啲芝士焦脆!三重芝士無想像中咁濃,不過芝士鹹香都算突岀,就算配咩醬都唔會好怪四款醬汁分別係:麻辣朱古力醬、花生醬、雜莓果醬、檸檬醬。我就最鍾意麻辣朱古力醬!麻辣得黎唔會搶左芝士味,朱古力就較低調甜度低。花生醬鹹香有花生粒,檸檬醬微酸清新唔會太甜。基本上成個combo都幾岀色!雞蛋仔口感唔錯之餘,又有酸甜鹹辣醬汁任均選擇,總有一款岩口味,自己一個清一底都唔會好悶▪️零陵香豆布丁蛋糕 $78第一次食零陵香豆,香氣又幾獨特,有啲雲呢拿同荳蔻香。布丁口感綿密偏實,荔枝慕絲香甜軟滑唔人工,加埋多汁莓果、荔枝果肉、軟綿蛋糕、硬脆曲奇,口感味道豐富,唔會太甜膩。▪️炸

▪️雞蛋仔101畫室 $88
雞蛋仔101畫室

雞蛋仔101畫室

▪️零陵香豆布丁蛋糕 $78
零陵香豆布丁蛋糕

▪️炸美式蟹肉芝士雲吞 $78/四件
炸美式蟹肉芝士雲吞

雲吞炸得好香脆!入面都有唔少蟹肉,加埋番茄羅勒醬,酸甜開胃,蟹味岀唔油膩。

▪️鐵板蝦頭油菜脯燒賣 $58
鐵板蝦頭油菜脯燒賣

原個鐵板上嘅燒賣熱到岀晒煙,大大粒軟腍帶咬口,滑身有魚味。用上蝦頭油、菜脯、蝦米等炒香,超香口!微辣唔會太鹹。燒賣底仲有爽脆洋蔥同香甜紅椒。連平時唔太鍾意食燒賣嘅我都忍唔住清晒

▪️雪燕椰皇燉蛋白 $68
雪燕椰皇燉蛋白

超岩口味嘅椰皇!入口好濃椰香,蛋白好滑嫩,仲可以𢳂埋側邊嘅軟腍椰子肉食。甜度主要黎自香甜嘅龍眼肉同紅棗,甜度幾低唔錯~

▪️玫瑰蘋果茶 $38
冬天必飲熱茶!玫瑰蘋果清清地,花香唔會搶左果香。店員好主動咁加熱水,好抵飲呢

▪️西瓜香檸 $48
西瓜香檸

好清新嘅梳打!微酸帶西瓜香,有啲爽脆西瓜果肉增添口感,唔會太甜

• 雞蛋仔101畫室
  • 鐵板蝦頭油菜脯燒賣