2011-03-14 685 瀏覽
能出生及成長於香港呢塊福地,實在係一件幸福嘅事情!睇電視有關日本仙台 9 級世紀大地震及引發大海嘯, 震撼人心!儘管日本有幾先進,但敵不過天災嘅洗禮!日本人仍然保持冷靜、有紀律;值得大家學習!今次一共7 位朋友,Farewell 日本留學朋友,他到日本留學一年而放棄香港所有事情,實在很不容易,我亦十分佩服他!加油!呢兩次幫襯全場 full 哂!可能今次其他食客主要為一大班朋友飯局,比較嘈吵!上次情人節,主要係家人飯局,比較靜!今次只是換碟一次,上次換碟兩、三次;服務方面明顯比上次遜色。因為今次一枱 8 人,附上轉盤,發現轉盤中有磨紗童軍 Logo 架!叫咗 8 款小菜,當中包括上次試過嘅:蜆芥薑蔥魚雲煲 及 窩燒鱆魚雞粒炒飯,可看 2011-2-17 食評:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2150094翠塘滑豆腐8 款小菜之中,我最喜歡呢款!賣相相當得體;清清淡淡!不失美味!適合飲食健康嘅朋友!以蛋白、紅蘿蔔、芥蘭莖、冬菇、瑤柱等多種材料。紅蘿蔔 & 瑤柱帶出甜味,芥蘭 & 冬菇帶出青香味;底
能出生及成長於香港呢塊福地,實在係一件幸福嘅事情!

睇電視有關日本仙台 9 級世紀大地震及引發大海嘯,

叫咗 8 款小菜,當中包括上次試過嘅:蜆芥薑蔥魚雲煲窩燒鱆魚雞粒炒飯,可看 2011-2-17 食評:

翠塘滑豆腐
8 款小菜之中,我最喜歡呢款!賣相相當得體;清清淡淡!不失美味!適合飲食健康嘅朋友!以蛋白、紅蘿蔔、芥蘭莖、冬菇、瑤柱等多種材料。紅蘿蔔 & 瑤柱帶出甜味,芥蘭 & 冬菇帶出青香味;底部係豆腐,滑不溜口!滑溜程度媲美豆腐花,食到最後嘅一點豆腐,我都掃埋!
蒜茸炒雜菌
好一道清淡小菜,簡簡單單!以蒜茸炒無疑可僻除菇菌類嘅臭青味。確實不錯,亦十分惹味!
賽螃蟹炆伊麵
賽螃蟹以蛋白、加入鮮蝦粒,令賣相生色一點!略嫌蛋白不夠幼細!伊麵份量不少,滿滿一碟,可惜,當一夾伊麵時,伊麵剪得太碎,頗為難夾!
糖醋小排骨
排骨份量比預期多!糖醋香味令人幾開胃!每件排骨好入味!有點外脆內軟,肉質肥美,如果伴菜飯真是一流!
三杯酒雞球煲
帶點酒香,雞球不太入味!而且最油正是這道小菜,實在不討好!
炸菜片蒸肉筋
普普通通!只是肉片而已!肉片夠腍兼入味。

2011-03-11