2018-01-09
之前聽一心素食呢個名,係因為佢推出超平下午茶,今次就試下佢既晚市小菜,嗌左個套餐試下。松露忌廉湯,有好重既松露味,有啲碎既菇菌,而湯身好滑溜,非常creamy,不過唔係純素,而係奶素。有奶既成份,食純素既人要注意了。而鮮果咕嚕肉就加入咗唔同嘅生果,好似有火龍果 菠蘿、三色椒、蜜桃,等等嘅蔬果,連埋炸好嘅素肉, 撈埋甜酸汁,非常開胃,素肉表面好脆, 而且熱辣辣,好似食緊真肉咁, 食肉獸都會鐘意,完全唔覺得食緊齋。而炒飯就炒得好乾身,配上菜粒同雜菇粒,仲有些少雞蛋, 鹹鹹香香,大家好快清碟。但咁多餸入面我,最鍾意都係呢個咖哩素腩,入面有好多唔同嘅蔬菜,有西蘭花椰菜花甘筍等等,而且素腩做得好逼真,有啲肉汁咁, 咬落去唔覺得係食緊大豆製品,就好似食緊真肉咁,咖哩雖然唔辣,但有少少椰香,個汁好好送飯,呢個係必食之選。另外pizza係有芝士拉絲,加上一啲雜菌,不過餅底就好似印度薄餅,而唔係一般嘅pizza底,比較軟身, 餅邊先覺得有啲脆,但點咖哩都唔錯。