2018-01-19 56 瀏覽
呢間野係呢度開左分店咁耐,就想試咁耐,今日終於得閒黎呢度試下佢既野食到底有幾好味。剛剛避開午市人潮,人客唔算多,走左一大半了;但正正係差不多午市既尾聲,店員竟然話鹹食得返麵類! 真係好無奈。不過又天無絕人之路,最後都話可以做多一碗飯俾我地,睇黎店家都真係用心做計落可以出到俾客人先做,咁我地當然要埋最後一份!先講鹹食,我地要左點左讚岐烏冬,抹茶蕎麥麵同鰻魚飯。每一款鹹食都跟麵豉湯同醃蘿蔔。讚岐烏冬相信大家都唔陌生,食落好彈牙,好有咬口,個湯又清清地,特別係平時好少可會加d脆米,平凡中又帶點特別。抹茶蕎麥麵既抹茶味唔算突出,個麵食落都幾清新有韌度,亦唔錯。最後一碗既鰻魚飯都俾我地食左,蛋絲好多,鰻魚切成細細粒,醬汁亦好惹味,加上日本珍珠米,口感煙韌,味道唔錯,唔怪得咁快賣哂!食完主食,點可以冇甜品! 先黎個焙茶餡蜜,配料相當多,有啫喱,白玉,紅豆,雪糕;雪焙茶味好突出,啫喱,白玉等相當有咬口,紅豆更加係好軟綿,日本出品既紅豆真係冇得輸! 口感超豐富,再加d蜜糖醬上去,真係甜蜜蜜!再來有焙茶卷蛋,都好有驚喜! 卷蛋既質感幾綿密,入面既cream亦都好幼滑,焙茶味好香濃,仲有少少朱古力味既感覺

再來有焙茶卷蛋,都好有驚喜! 卷蛋既質感幾綿密,入面既cream亦都好幼滑,焙茶味好香濃,仲有少少朱古力味既感覺,旁邊既雪糕白玉紅豆依然好味道!

最後都點左個幾新奇既玉露。紅豆白玉。佢地會俾一張卡我地話我地知點製作,點樣沖茶,真係完全感受到日本人既心思細緻。最後食完飲完d茶葉加入柚子醬仲可以食,不過我地就唔係好識得欣賞了!

飲品方面我地叫左兩種熱茶同一杯牛奶。先講焙茶牛奶,質感幾順滑,焙茶味幾香,亦都唔太甜,我幾鍾意。之後兩杯玫瑰蘋果煎茶同桃味焙茶,同樣都有指示卡教客人點樣沖調,味道幾清新香甜。食完d甜品飲返口茶,解一解膩,真係舒服哂!