2017-02-07 2247 瀏覽
星期日生日,我同友人去咗西環一間法國餐廳食嘢。呢度環境清靜,裝修非常靚有情調,好適合我同屋企人傾計。呢度附近開咗好多間西餐廳,這一間Bistro Du Vin我已經係第二次來。我哋先開咗支紅酒,叫咗一碟小食,一邊聊天。「Bone Marrow with Escargots」$200一個係我去每一間西餐廳都會留意嘅食物,因為我本身好鍾意食骨髓。一點法國香草田螺骨髓, 香草及牛油焗烤到入味,非常濃郁的骨髓味道,在口中久久不散。我建議可以跟一起上菜的麵包吃。「France Roast Full Range Chicken」約$700(?)這個是老闆娘親自介紹的是日特色菜。這一隻燒春雞非常特別,由於是走地雞的關係,肉質非常細嫩,烤熟之後,亦不會失去原本的香味及肉質鮮美。酵素後會將甘筍、青豆等等配菜放落鍋底。「US Rib Eye Steak」約$300我的朋友比較喜歡吃牛扒,由於只顧着吃,沒有好好拍照。叫了五成熟,肉郁香味四溢、而且充滿彈性。牛扒帶點焦香,味道偏濃、香口惹味。

「US Rib Eye Steak」約$300

2017-02-02