2022-10-23 87 瀏覽
跑馬地隱世fine dining🥰好耐冇去跑馬地食嘢啦,聽講開咗間高質、抵食但好難book嘅法國菜,只接受預約,唔接受walk in㗎,所以我哋提前兩個禮拜就打去book定位☺️tasting menu包6 個course,$680,另外可以加$250加一道法國鵝肝配澳洲黑安格斯牛柳,不過6道菜對於一般女仔嚟講,應該都夠食🥰牛肚菌忌廉蘑菇湯用咗中式嘅羊肚菌,加西式嘅黑白菌,用料講究,菇味好重,香味十足☺️手工黑松露帶子酥酥皮係自家即日製,好香脆,入面包住黑松露同埋大大粒帶子,而醬汁則用帶子裙邊同波特酒製成,食落松露味好出,同個醬汁好夾👍🏻慢煮鮮鮑魚慢煮南非新鮮鮑魚,煮成4個鐘,可想而知有幾腍同埋有幾入味。而醬汁又加入鮑魚肝,增加香味。白花膠白花膠本身味比較淡,加入少少鮮鹹嘅魚子醬,再配搭加入藜麥嘅白汁,成個感覺非常match,而花膠應該都煮咗好耐,口感好好。新派意大利飯包含三種不同嘅口味,每樣少少,非常好,建議由淡到鹹享用,分別係魚子醬配忌廉汁、鮑魚配鮑汁、以及三文魚籽配上自家製白汁。三種口味都好好味😋手工鵝肝雪糕第一次食鵝肝味嘅雪糕,口感好得意,真係有鵝肝嘅錯覺,但係又有雪糕嘅味道,好特
跑馬地隱世fine dining🥰

牛肚菌忌廉蘑菇湯

手工黑松露帶子酥

慢煮鮮鮑魚

白花膠

新派意大利飯

手工鵝肝雪糕

第一次食鵝肝味嘅雪糕,口感好得意,真係有鵝肝嘅錯覺,但係又有雪糕嘅味道,好特別。

幾樣嘢食都整得好出色,汁嘅調味都非常好,大部分汁都偏creamy,配搭佢送嘅麵包真係好好味,每次都會用麵包蘸乾淨個碟🤣下次去一定會試埋個牛☺️非常滿意嘅一餐。

餐廳: Le Grande Bleu
地址: 跑馬地成和道29號地舖