眾所週知大南街係CAFE嘅集中地 而今次朋友黎到大南街間楓子珈琲主因係深深比佢嘅日式復古裝潢吸引住🙈(大概係太掛住日本🇯🇵)楓子珈琲位於楓樹街 咖啡店嘅名稱應該是取源於餐廳位置嘅街道名 🍂 整間CAFE以啡藍色為主 店內嘅四周放住唔同懷舊玩物 例如: 唱片機 書本 舊式POSTER 以及木製傢俬 貫徹復古風格 整間CAFE感覺唯美充滿懷舊氣息 好似穿越咗時空一樣😝CAFE嘅門口位及沙發都係出名嘅打卡位 (留意✨✨👀沙發位嘅枱比較低 進食比較麻煩 如果想坐得舒服啲嘅記要考慮其他位置喇)FONJI CAFE楓子珈琲除咗每個角落都充滿小心思好啱打卡影相之外 佢嘅日式輕食同甜點都好精緻架💁🏻‍♀️ 個人認為甜點有質素係必點✨(推!)🍲櫻花蝦豆乳擔擔讚岐烏冬💰88 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 6.5/10)以濃濃豆乳配上微辣嘅肉碎作為烏冬湯底 味道偏甜帶微小辣 加上大量櫻花蝦灑係烏冬面上 每一口都吃到櫻花蝦嘅味道 🦐湯底唔係十分稠杰嘅果一種但都少掛湯 烏冬彈牙唔會過腍 唯獨係個人麻麻地偏甜既湯底 覺得咸小小會更好😣💚🍰PANDAN KAYA COCONUT CHIFFON CAKE 💰58 (ʀᴀᴛɪɴɢ:

💚🍰PANDAN KAYA COCONUT CHIFFON CAKE 💰58 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.5/10)
身為斑蘭愛好者 見到竟然依度有斑蘭味嘅蛋糕緊係要試😳蛋糕鬆軟食到濃濃嘅斑蘭味 蛋糕面上鋪滿椰子絲 配上香滑唔太甜同漏嘅ᴄʀᴇᴀᴍ 整體味道都真係唔錯 ᴄʀᴇᴀᴍ同蛋糕嘅比例都啱啱好 唯一覺得係蛋糕可以再濕潤少少🤏🏻

🍰 CONDENSED MILK STRAWBERRY CREAM CAKE 💰78 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)
賣相好靚嘅日式士多啤梨蛋糕 一見到依個蛋糕個賣相即刻好心心眼 少女心爆棚💕蛋糕鬆軟 ᴄʀᴇᴀᴍ同斑蘭蛋糕一樣幼滑 食落唔膩 蛋糕面淋咗煉奶 整體其實係只有煉奶帶甜 蛋糕間夾住草莓 所以整個食落感覺唔會甜太邪惡但又好食 😳 價錢偏貴 都係覺得蛋糕可以濕潤多少少

☕️ROSE LATTE💰45 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)
牛奶比例適中 味道偏ɴᴜᴛᴛʏ 每一口都飲到微微花香

☕ MOCHA 💰48 (ʀᴀᴛɪɴɢ:8.5/10)
朱古力味好突出 香醇濃郁 啱曬怕咖啡味帶酸嘅朋友🤪

✨味道:7.9/10

✨環境:8/10

✨消費:~ 💰130/ʜᴇᴀᴅ

歡迎follow: goodfoodgoodmood_hk
題外話/補充資料: 餐廳坐位唔太多 如果想係心儀嘅坐位打卡位影相 建議預先係社交平台 ʙᴏᴏᴋ揀定咩位置喔!💕ᴡᴀʟᴋ-ɪɴ會比較難坐到靚位- 餐廳位置近大南街 建議係太子站出行過去!會比深水埗出快啲
2022-02-26