2015-12-09 1497 瀏覽
如果有選擇下, 一般都不會在food court搵食, 一來質素麻麻, 二來唔好彩身邊係班嘩鬼, 嘈之巴閉, 真係連食慾都冇埋........今次真係跌哂眼鏡, 皆因Passion by Gerard Dubois進駐左朗豪坊food court那層, 原此好似係Itxxx tomoxx(蕃茄logo既~以精緻蛋糕出名), Passion其實早就佢地係灣仔分店已經俾玻璃櫃內的蛋糕吸引, 可惜每次入去九成敗北而回, 鍾意食甜品的人真的超級多!!唔知係咪心有靈犀呢? 竟然閨密相約我來Passion新店, 就在朗豪坊這間, 呢到除左有甜點, 更有咸點提供(沙津, pizza, 熱鍋, 意粉), 眾所周知女人有兩個胃, 醫「甜品胃」之前, 記住要醫好「正餐胃」先!由於時間尚早, 12點幾, 都唔難搵位, 呢到係自己搵位, 去cashier買野食, 然後會俾個小玩具(等拎野食用既), 如果食物ready好, 小玩具會震動提示食物已經準備好, 形式有點像大型連鎖food court, 應該不難明白的, 老老實實咁多選擇下, 想大聲order "one each pls!", 最後當然理性戰勝感性,
由於時間尚早, 12點幾, 都唔難搵位, 呢到係自己搵位, 去cashier買野食, 然後會俾個小玩具(等拎野食用既), 如果食物ready好, 小玩具會震動提示食物已經準備好, 形式有點像大型連鎖food court, 應該不難明白的, 老老實實咁多選擇下, 想大聲order "one each pls!", 最後當然理性戰勝感性, 我地揀左沙津, 可以選大或細份, 分別可挑三至四款), 當中水牛芝士蕃茄唔錯, 芝士唔太咸, 食完無肥膩感, 另一shocking pink的是紅菜頭醬汁整成既紅菜頭,橙, 我倒是有點擔心吃完舌頭會否變成粉紅色!
Large Salad
可幸舌頭沒有變色, 那是天然紅菜頭的顏色, 沙津款式有成十款之多, 岩哂眼闊肚窄既人, 樣樣食D又唔會太飽
Four Seasons
兩個人食一個pizza唔知會唔會太過份呢, 我地叫左四季, 顧名思義係有四款口味, 包括煙三文魚, 莎樂美腸, 蘑菇, 印度烤雞; 揀左煙三文魚同蘑菇, pizza屬薄批, 上面鋪滿了蕃茄同火箭菜, 煙三文魚我覺得可以再多D, 蘑菇則普普通通, 不過不失, 閨密報稱印度烤雞啖啖肉, 好juicy咁話
熱情果, 開心果法式冰淇淋
食雪糕要排隊? 咪傻啦~呢到既法式冰淇淋, 食完透心涼! 黃色熱情果味, 酸得來似芒果味, 綠色開心果有驚喜, 唔單只啖啖濃郁開心果味, 入面仲有粒粒開心果果仁, 實在好味到難以形容!! 個威化飛碟勁脆, 識食一定要配埋雪糕一齊食, 正好多架!
Passion Fruit Mont Blanc
熱情果栗子撻, 栗子蓉偏甜左少少, 幸好其幼滑質感加返分, 入面有熱情果, 個味俾過甜栗子蓉搶了風頭, 顯然有點失色呢
沒想到這裡的咸點絕不比甜點遜色, 下次有機會都試埋其他咸點, especially意粉 (因為得知暫時只有此店才有意粉提供), 當然如果有多幾個「甜品胃」既話, 全部甜點也想試!!!
熱情果, 開心果法式冰淇淋
  • 開心果法式冰淇淋