今天來到銅鑼灣的麥田廚房用膳,一間好的餐廳能夠讓我留下深刻的印象,這家主打上海俄羅斯菜式的餐館 放滿了俄羅斯娃娃和擺設,環境令人十分舒服。時代變遷,潮流亦不斷轉變,時至今日好少搵到傳統羅宋大菜的西餐館,偏偏在銅鑼灣這兒就找到了!有點兒似restaurant and bar,有cocktail,beer,special drink,係飲嘢嘅好地方。我哋叫咗個餐湯、小食和主菜。首先餐廳係牛尾湯,大致上同蕃茄湯冇咩分別,酸酸甜甜幾好飲,牛味好重,必試!小食選了俄式酸凍魚,味道係比較酸,林身的魚的味道反而唔重,鍾意食酸野既朋友唔可以錯過!主菜叫咗兩樣第一樣係羅勒香草醬帶子炒意粉,大致上是水準之作,意粉的軟硬適中,帶子夠曬大粒,好好食。羅勒好香濃最後一樣主菜係俄式串燒牛,食落去啖啖肉,唔會話太熟,肉質軟熟,口感豐富。值得一讚是配有酸汁配生菜和番茄作為伴菜,非常健康。傳統羅宋大菜的西餐館令我印像很難忘,值得再來。

我哋叫咗個餐湯、小食和主菜。

值得一讚是配有酸汁配生菜和番茄作為伴菜,非常健康。

傳統羅宋大菜的西餐館令我印像很難忘,值得再來。