香港出咗名係美食天堂你口講得出唔同國家嘅食物係香港都可以搵到,印度菜上其中一樣香港發展得非常之豐富嘅外國菜,今日想同朋友嚟咗Saravanaa Bhavan試吓佢哋出名嘅印度齋菜!一入到去餐廳第一個感覺係非常之熱鬧同埋都有好多印度嘅家庭係喺度享用緊晚餐,唔好以為佢哋印度人就有唔同嘅睇法成個餐廳嘅環景係非常之乾淨嘅,亦都見到印度人進食嘅時間用手睇來依度嘅食物都亦都係非常之令到佢哋安心食用!介紹下食左咩先, Masala Dosa係一種米餅,主要係用小麥經過煎烤,製造成一塊好薄身嘅煎餅,口感初頭食會跪卜卜,中間有啲一粒粒類似係用豆同埋薯仔製作而成嘅餡料,食落去個質感就好似cream加上炊餅一樣。之後就叫左一個印度最傳統嘅由烤餅,睇相你就見得到佢係一個好基本嘅烤餅有啲亞麻籽係上面,但係呢一個烤餅係最完美展現出佢哋飲食嘅文化,烤餅外邊非常之脆身,當你用口撕開烤餅嘅時間就會慢慢感受到啱啱脆口嘅烤餅我開始有煙銀嘅感覺,一路食當你咬咗亞麻籽嘅時間就會有一啲好清新嘅感覺係好裏面散發出黎,老實講我覺得雖然係最普通嘅薄餅 但係就最感受到印度人嘅手工。Mushroom Sizzler辣汁炸蘑菇鐵板燒,蘑菇表
印度菜上其中一樣香港發展得非常之豐富嘅外國菜,

Mushroom Sizzler辣汁炸蘑菇鐵板燒,
蘑菇表面炸至金黃脆身,咬落都好juicy 醬汁又惹味。

之後仲叫左個sarabnaa special biryani
印度米飯,配有唔同嘅蔬菜同特色醬汁去食,落有少少似脆米咁,口感十足!

最後就梗係食甜品嘅時間,我哋叫咗個芒果雪糕,同普通我哋食開嘅雪糕有啲唔同佢哋好鍾意將啲雪糕說到硬繃繃,雪糕嘅面頭有一啲冰水令到你食雪糕嘅時間口感會有啲硬繃繃嘅感覺。

如果想試吓印度菜嘅朋友不妨可以試吓呢一間印度餐廳因為佢哋嘅餐牌非常之貼心早好晒翻譯亦都會列出食物嘅成份,咁就唔怕叫唔到嘢食啦。