2018-10-09
很多年都冇到過紅磡區了,上星期帶媽媽走去 看看,順便去食個晚飯, 早前同事介紹過在九號水產位置裏面有一間日本餐廳說好有水準,地方非常寬敞,服務都唔錯,我們點了兩款套餐,整體非常豐富,品質不錯。大鰻魚飯+烏冬,黑芝麻卷,餐紅茶$180,可升級飲品只加$20,我點了熱焙茶奶,講到鰻魚我經常都有食,但係這裏的真是不一樣,肥嘟嘟,一整大條,香味濃郁,肉質柔軟蜜甜,魚皮柔韌幼嫩,咬開時汁液蜂擁而出,美味得不可言喻,日本珍珠米粒粒圓潤飽滿,煙韌彈牙滲滿鰻魚嘅精華,非常滿足,配搭一碗烏冬麵,係自家製作跟別家的烏冬不一樣,特別幼細,滑捋捋,湯底淆製得鮮甜老火,更加相得益彰。還有佢個蛋糕都好出色,全是日本食材,鬆軟濃香,手作到位。一杯頂級焙茶奶,別處未必會有這種 飲品提供,茶味芳香怡人,飲下綿綿嫩滑,令人心曠神怡。一個日本溫泉蛋海草烏冬$99,同樣出自大師級功力,軟綿綿溫泉蛋,非常滑溜,蛋味香濃,芳香海草濃甜湯底,配搭幼滑烏冬,又係另一個享受,跟配一件抹茶卷蛋糕跟黑芝麻卷有過之而無不及,抹茶芳香,跟軟綿綿鬆軟蛋香配搭,大師嘅一雙巧手 功不可沒,凍焙茶奶同樣可口,不失焙茶芬芳,冰冰涼涼有另一個口感。餐廳嘅
大鰻魚飯+烏冬,黑芝麻卷,餐紅茶$180, 可升級飲品只加$20,我點了熱焙茶奶,講到鰻魚我經常都有食,但係這裏的真是不一樣,肥嘟嘟,一整大條,香味濃郁,肉質柔軟蜜甜,魚皮柔韌幼嫩,咬開時汁液蜂擁而出,美味得不可言喻, 日本珍珠米粒粒圓潤飽滿,煙韌彈牙滲滿鰻魚嘅精華,非常滿足,配搭一碗烏冬麵,係自家製作跟別家的烏冬不一樣,特別幼細,滑捋捋,湯底淆製得鮮甜老火,更加相得益彰。 還有佢個蛋糕都好出色,全是日本食材,鬆軟濃香,手作到位。一杯頂級焙茶奶,別處未必會有這種 飲品提供,茶味芳香怡人,飲下綿綿嫩滑,令人心曠神怡。
跟配一件抹茶卷蛋糕跟黑芝麻卷有過之而無不及,抹茶芳香,跟軟綿綿鬆軟蛋香配搭,大師嘅一雙巧手 功不可沒, 凍焙茶奶同樣可口,不失焙茶芬芳,冰冰涼涼有另一個口感。餐廳嘅 甜品都好架勢,最後我哋點了一個雪糕。
日本蒟蒻抹茶芭菲88,單單個賣相已經贏曬,多款日本時令水果,顆顆勻圓飽滿,士多啤梨甜到漏喉 藍莓等等,抹茶雪糕甜滑 清香奶味濃郁,還有蒟蒻爽滑,做出多層次嘅口感,餐廳待客之道,從食物中便體會得到。
跟媽媽結帳離開時,非常滿意,優質食品會令人心情愉快的。