2018-04-02
有驚喜!!!第一次上Tower 8食野,估唔到我會比咁高分fang fang!先過一開lift門已經覺得感覺好高級好靚!裝修落重本,連餐椅都係單人sofa款但又帶中式style ! 其實平時中環食個lunch, 閒閒地都過百之餘又要等位,超迫,趕頭趕命同未必好食!fang fang有得訂位,又位同位之間唔會太迫!我同朋友仔叫左一人一個signature lunch set (最抵食)因為佢有成5 course咁多!!第一味係點心2件一隻蝦餃王同一隻素菜粉粿小小2籠點心都做得好精緻!好靚!如下圖,見到蝦餃超大隻爽口。粉粿都包得好靚!素餃味道好平均,好有驚喜!2粒餃餃都係皮薄餡靚!最最最最最欣賞既係竟然咁醒目地配埋豆瓣醬同辣椒油!蝦餃配辣椒油,粉粿配豆瓣醬!真係絕配!跟住前菜叫左螺頭湯,飲落好清甜!感覺冇任何味精!一碗入面有好幾粒螺頭!好足料另外叫左2杯cocktail, 個杯成支竹咁,好得意!我叫果杯係荔枝烏龍,荔枝味好香!同烏龍好夾,清新得黎帶荔枝甜味!解渴主菜-我地叫左一個香酥鴨,安格斯牛炒西蘭花,再配炒飯炒飯係簡單既蛋炒飯,淡淡蛋香,唔熱氣,好味其中呢個係今日既推介!!!aroma
fang fang有得訂位,又位同位之間唔會太迫!
第一味係點心2件
一隻蝦餃王同一隻素菜粉粿
小小2籠點心都做得好精緻!好靚!
蝦餃配辣椒油,粉粿配豆瓣醬!真係絕配!
主菜-我地叫左一個香酥鴨,安格斯牛炒西蘭花,再配炒飯
炒飯係簡單既蛋炒飯,淡淡蛋香,唔熱氣,好味
其中呢個係今日既推介!!!
aromatic duck - 出乎意料極之好食!fushion了既香酥鴨,皮脆,鴨肉鬆軟,用左石榴汁,而唔係熱辣辣,waitress都講明係凍上既,底下配上西式既沙律菜,而沙律菜再撈左truffle oil, 真係好香,好好味!估唔到呢個中西合璧咁match
第二樣主菜叫左安格斯牛肉炒西蘭花, 呢個就反而冇咩特別,因為牛肉唔夠獲氣。但牛肉肉質本身係靚野,所以都好食
甜品叫左cream brûlée, 好得意,因為係中餐,cream brûlée 入面同平日唔同,佢其實係薑汁燉蛋,好香滑好好味!
另外就叫左出名既杏仁茶,好明顯係用上勁多杏仁磨成糊!好香杏仁味!
最後要讚一讚,所有waitress 都超有善,勁有禮貌,成間中菜餐廳都係由外國人serve, 感覺好fushion 😆 但佢地個個都好專業,好了解每一味菜式!值得一讚