2019-10-05
今晚來試下omakase, 呢間鋪嘅風格係香港都算少有, 有別於一般omakase,佢可以算係一個集合日式同fine dine嘅一個fushion 混合體。有三個set可以選擇,價錢唔同,分別係菜式嘅數量,我哋選擇左較多的兩個($17xx, $21xx)。總括來講好好味,好滿足,廚師同員工服務都好理想,而且超級飽( 朋友成日話香港嘅廚師發板好難食得飽, 呢度完全唔需要擔心)。以下依次序介紹,其實全部都好新鮮好鮮甜,恕我不能一一形容:1. 魚刺身(忘記咗係咩魚😅)、螺肉(用木魚湯泡過,好爽甜),配蘿蔔紫蘇葉係用來refresh2. 石垣螺、池魚加麻油、小肌黃魚3. 紫蘇葉包蘿蔔吞拿魚醬油漬、海膽鮮腐竹、bb黃魚、配梅酒浸番茄refresh:個海膽腐竹真係好鮮甜4. 紫蘇葉包秋刀魚(中間有薑同蔥)、橄欖油浸沙甸魚(上半係新鮮、下半係炸),配龍珠果(refresh)5. 魚子蝦拖羅蓉、9洲島蝦(配紫蘇葉花),配whisky密瓜(refresh)6. 八爪魚吸盤、象拔蚌、蝦、蠔、配熊本番茄冰蓉refresh,同sake (Gin set獨有)7. 魚刺身(再次唔記得係咩魚),螺肉8. 安康魚
2. 石垣螺、池魚加麻油、小肌黃魚
7. 魚刺身(再次唔記得係咩魚),螺肉
8. 安康魚肝 (Gin set獨有)
9. 蟹肉 (Gin set獨有)
10. 松茸菇飯、青檸啫喱 (另一個set獨有)- 個菇係炸嘅,係超級好食,而且賣相好得意
11. 鮑魚(黑松露忌廉汁)蘆筍 (Gin set獨有) - 鮮味之餘又有西式creamy feel, 男友大愛
Sushi:
九州沙榷魚
秋刀魚
拖羅(飛筋)
海膽
京都鯖魚 (Gin set獨有)
拖羅筋
-松茸雞湯: 飲完令我有衝動去買松茸煲湯