Lau Bistro腐乳鹹蛋黃炸魚皮芒果牛油果沙律焗南乳豬手椒絲腐乳卡邦尼意粉腐乳朱古力價錢💲: $68/ $108/ $288/ $138/ $唔知 (menu無)好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 4.3/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4.3/5回頭率😚: 4/5-唔知有無人鍾意腐乳撈飯🤪 我係鍾意腐乳的人,而從來都係腐乳撈飯、點菜或者蒸下餸,冇諗過原來腐乳變化咁多,而係好食的。呢間小店位置唔多,同埋可能廚師用心烹調,所以出餐時間比較耐🤭 個人都幾鍾意以tiffany blue的顏色去做主調,望落好舒服。店員十份親切,會介紹下菜式,又會問下客人有咩意見,仲見過甚至介紹廚師添👨‍🍳-✅腐乳鹹蛋黃炸魚皮。超大份😂食到尾都未食得晒,建議多人share。炸魚皮香脆,片片都大大塊,裹住滿滿的鹹蛋黃,感覺超邪惡😈 仲要起晒沙的質地,濃郁蛋黃味啊!(不過都會偏鹹) 腐乳係呢道菜上面只係用來作調劑,所以係基本上察覺唔到佢的😹-🆗芒果牛油果沙律。呢個沙律用左好多🥑,感覺有幾個的份量… 口感creamy,味道酸酸地中和牛油果的肥膩感。上面鋪滿甜的🥭! (未到夏天搵到甜的芒果好勁) 不過因為只有牛油果
Lau Bistro
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4.3/5
回頭率😚: 4/5

🆗芒果牛油果沙律。呢個沙律用左好多🥑,感覺有幾個的份量… 口感creamy,味道酸酸地中和牛油果的肥膩感。上面鋪滿甜的🥭! (未到夏天搵到甜的芒果好勁) 不過因為只有牛油果同芒果所以口感比較單調啦🤔

✅✅焗南乳豬手。大份到適合多人share! 皮好脆,中間夾著一層骨膠原,食完個嘴會有黏黏的口感,而底下就係瘦肉。一齊食口感會最好同埋唔膩!最欣賞係豬手好夠味,唔沾醬其實都夠鹹香,沾埋腐乳醬更重口味,腐乳的香味都會帶出豬手更好食🥳 like like!

✅椒絲腐乳卡邦尼意粉。好認同店員話撩開蛋黃係最療癒的moment😆 意粉硬度剛好,煙肉用左臘腸代替,fusion感 up up👍🏻 醬汁好似有d cream+腐乳的感覺,食落出奇地唔會太重口味,但撈埋蛋黃好滑身,意粉都掛到汁的。個人就覺得d椒絲可以切幼啲🤫

✅✅腐乳朱古力。底下有一層腐乳醬,估唔到味道係夾!淡淡的腐乳醬+偏奶的朱古力,mix埋都係creamy的口感😳 好特別!

好有好感的一間小店,用腐乳做主題夠創新,係中環地段來講又算平,食物用新出品,值得支持🐷
同區美食🍧: #piggyfoodiein中環