2016-09-28 2615 瀏覽
因為皮膚敏感,有好多野都唔食得難得朋友聚會又想出來,於是朋友們簡了素食店,比較多野食我可以食到:)我地都係第一次來六和食素,意想不到原來素食都可以咁美味,而且還原度什高XDD由於晚飯時間,人流比較多七點半左右都等了差不多十分鐘才有位。落order後不久就上菜,速度都幾快~先來了手撕雞和雞絲粉皮。手撕雞:比我們想像中有點出入,以為會像「真。手撕雞」白雪雪味道不錯,不覺感覺不太像手撕雞。雞絲粉皮:反而雞絲粉皮跟出面上海菜的很相似!口感和味道都很像,上加夠多芝麻醬,雞肉又幾似真肉咁,好好味。鮮竹卷拌娃娃菜:呢個鮮竹卷超好味啊好味到我地搶黎食~逆先鮮竹唔會太厚,薄薄地包住好多餡料,加埋D汁好入味,成舊鮮竹卷都好豐富!娃娃菜亦煮得夠淋,甜甜地都幾新鮮,有諗過再叫多碟,不過最後還是叫左幾多菜或試下。菠蘿咕嚕肉:菠蘿甜甜的,咕嚕肉亦做得好像真(味道和口感都好似樣)唔講唔覺係素黎,又係好快清晒啦~沙窩雲吞:雲吞幾好味,不過奇怪在個湯好重既胡椒粉辣。似飲胡椒豬肚湯咁(還是真係上錯了?)我和幾位不能吃辣的朋友飲得比較辛苦吃到辣的朋友會覺得不錯!福建炒飯(走蛋白):因為我不能吃蛋,而呢間店有得走蛋,好方便~
因為皮膚敏感,有好多野都唔食得

難得朋友聚會又想出來,於是朋友們簡了素食店,

比較多野食我可以食到:)

由於晚飯時間,人流比較多

七點半左右都等了差不多十分鐘才有位。

落order後不久就上菜,速度都幾快~

先來了手撕雞和雞絲粉皮。
手撕雞
手撕雞:比我們想像中有點出入,以為會像「真。手撕雞」白雪雪

味道不錯,不覺感覺不太像手撕雞。
雞絲粉皮
雞絲粉皮:反而雞絲粉皮跟出面上海菜的很相似!

鮮竹卷拌娃娃菜
鮮竹卷拌娃娃菜:呢個鮮竹卷超好味啊
好味到我地搶黎食~

菠蘿咕嚕肉

唔講唔覺係素黎,又係好快清晒啦~
沙窩雲吞雞
沙窩雲吞:雲吞幾好味,不過奇怪在個湯好重既胡椒粉辣。

吃到辣的朋友會覺得不錯!
福建炒飯(走蛋白)

即使走了蛋,炒飯依然好味。材料夠多,味道又不會淡,所以都好岩口味!

最後我們還是想試試吃特別d既素食~

於是忍不住叫了素壽司和素刺身
素三文魚
三文魚刺身:除了外表,口感做得好相似~應該是用蒟蒻製成的。

味道淡淡的,的確有少少似三文魚味。做到呢個地步已經覺得挺神奇XD
饅魚牛油果卷
饅魚牛油果卷:饅魚真的有饅魚味(明明是素的),不錯!牛油果和其他材料都新鮮

真係好似食梗日本壽司咁XD

整理感覺這間素食店,做工和味道都很用心,大部分都真係跟肉食很像。

而已多款式選擇,價錢亦算公道,

有機會會帶屋企人一齊來食,我諗佢地都會很喜歡!
2016-07-27
10 分鐘 (堂食)
雞絲粉皮
鮮竹卷拌娃娃菜
菠蘿咕嚕肉
福建炒飯(走蛋白)
素三文魚
饅魚牛油果卷