2018-10-04
男朋友有朋友係石門返工,話過對面幾多野食,搵朋友同時,就去其中一間醫下肚啦。呢間「Explorer Fusion Restaurant」,所謂Fusion,就係西日餐廳。😳我地難得唔太餓,叫左少少野試下,果到啲野都唔平嫁🤐—藍妹幾鐘意佢好多自選配搭,客人可以因應自己既要求去揀岩食既配料,價錢亦好清晰。—凱撒沙律配63度溫泉蛋凱撒沙律食得多,不過好少見會配溫泉蛋。😮沙律就冇乜特別,但係用溫泉蛋汁撈埋一齊食,係另一種新鮮嘗試呢。😊—特選刺身6款(竹)佢分別有吞拿魚腩、活北海道帶子、時令海膽、油金魚腩、三文魚腩同赤蝦。🐟🦐呢盤刺身可算係近來食過最好食既,全部都好新鮮。藍妹最欣賞佢既刺身唔會雪到好冰好硬,平時果啲始終會有啲雪味。😣赤蝦非常大隻,好豐富既膠質,食到漿住個口。🤤海膽味道比較重,有少少腥味,不過尚在藍妹接受範圍內。好少食吞拿魚腩既藍妹,覺得呢間既味道岩食,淡而清新。😋—慢煮挪威三文魚慢煮三文魚,最緊要唔好煮到老,呢間合格👏 能夠見到佢仲保留住魚既肉汁,唔會鞋,魚油既香味配埋醬汁,藍妹食到lam lam脷。😜值得一提係佢既薯蓉,好滑,而且好香牛油味,男朋友都大讚。💙—其實呢間野真係幾貴
我地難得唔太餓,叫左少少野試下,果到啲野都唔平嫁🤐
— 藍妹幾鐘意佢好多自選配搭,客人可以因應自己既要求去揀岩食既配料,價錢亦好清晰。
— 凱撒沙律配63度溫泉蛋
凱撒沙律食得多,不過好少見會配溫泉蛋。😮
— 特選 刺身6款(竹)
呢盤刺身可算係近來食過最好食既,全部都好新鮮。
藍妹最欣賞佢既刺身唔會雪到好冰好硬,平時果啲始終會有啲雪味。😣 赤蝦非常大隻,好豐富既膠質,食到漿住個口。🤤
海膽味道比較重,有少少腥味,不過尚在藍妹接受範圍內。
好少食吞拿魚腩既藍妹,覺得呢間既味道岩食,淡而清新。😋
— 慢煮挪威三文魚
慢煮三文魚,最緊要唔好煮到老,呢間合格👏
值得一提係佢既薯蓉,好滑,而且好香牛油味,男朋友都大讚。💙
— 其實呢間野真係幾貴,食左幾樣野已經接近700,不過水準係有既。
如果係想慶祝節日,都未嘗唔係一個好選擇。
(佢果到有得睇波飲啤酒喔😆)