2019-01-21
放工輕鬆小聚,黎到灣仔食街汕頭街盡頭的’港’,未入到去已經見到有班客人係窗口bar枱飲酒傾計,有好relax既感覺。首先黎蓮藕片呢隻蓮藕片食法很新穎, 將蓮藕切到好薄, 再輕輕炸過變成脆片, 淋上腐乳汁, 曬上少許蔥花. 拎上枱時腐乳香已經飄來, 蓮藕片大小切得剛好, 食入口時腐乳味搭上蓮藕脆片很開胃, 加上溫感略冷的蔥花, 作為前菜很適合, 愛試新口味更加必試. 再試豆豉鯪魚凱撒沙律, 個人覺得又是一道中西混合必試前菜. 碎碎的魚塊混在面包粒, 生茶和芝士粉當中. 賣相很fresh. 驟眼見以為魚塊和沙律分開, 但夾起一齊食入口的感覺出奇地夾. 豆豉鯪魚和芝士的咸搭上淡面包的味道剛好, 味道更出, 令生菜食落口很清新. 避風塘芝士蟹腸粉係成晚至愛既菜式, 上枱即被濃濃芝士香味吸引, 芝士控必試! 近乎無味的腸粉在碟低被煎, 質地偏乾身, 但上面被滿滿的芝士覆蓋, 少酸而帶咸的芝士帶出的少少咸味, 配上少少蟹肉, 蟹籺和好細粒的蒜粒, 滿足!當KFC Kong Fried Chicken出場既時候,大家都畀畀咁浮誇既容器吸引住係係咁影想。而個雞本身就係西檸雞既味道,不過不失。最後既話
首先黎蓮藕片
最後既話梅乳豬皮薄餡靚,唔係酒樓個d得皮無肉,襯熱食就更脆。
仲有好多款菜式想試,下次再黎!