2020-05-28 93 瀏覽
今日嚟到呢間UO N食一個特別嘅Tasting Menu Winter on fire12道菜👀,呢間餐廳除咗可以飲到傳統日本清酒之外,仲有特別嘅梅酒🥰。佢既梅酒係選用嘅日本一年一度當做嘅青梅,所以一年只會入一次,賣完即止😁。。1海草魚子配Sparking Water用海草製成嘅魚籽,食落感覺好Fresh,同真嘅魚子冇乜分別😋,先食一半感受下特製魚子既口感,然後再將剩低嘅倒落去sparkling water,脆脆嘅魚子同sparking water一齊入口,口感前所未有嘅新奇🤩。。2陳皮梅溫泉蛋沙律陳皮青梅食落酸酸鹹鹹,放落溫泉蛋沙律上面,再將溫泉蛋搞開佢一齊食,味道中和層次昇華,作為前菜非常之開胃👍🏻。。3煙燻鴨胸配鵪鶉蛋好靚嘅一道菜,鴨胸燻得好入味,咬落好嫩,仲加上鵪鶉蛋同豆苗fusion得黎又得意又好食😆。。4刺身四點盛當中最期待嘅係黑𩶘同油甘魚😍,四種刺身可以食到豐富唔同四種嘅口感,有軟嫩口感,亦都有厚實既 層次一層一層甘上,好享受☺️。。5海鮮啫喱廢佬湯海鮮包左係啲啫喱入邊,好靚好值得打卡,而個廢佬湯,味道好清新清甜唔會話太鹹😛。。6豆皮包海膽細細舊好的色可愛🙈,薄薄的豆皮包住

1海草魚子配Sparking Water

2陳皮梅溫泉蛋沙律

3煙燻鴨胸配鵪鶉蛋

4刺身四點盛

5海鮮啫喱廢佬湯

6豆皮包海膽

細細舊好的色可愛🙈,薄薄的豆皮包住好夠份量嘅海膽,本身既味道都已經好鮮,再加上幾滴豉油,令到整體嘅味道感覺更上一個層次😋。

7梨泰院

好特別嘅一個碟盤,中間既菜係用包菜包住燒三文魚,包菜嘅清新同小三文魚嘅味道完美咁融合一齊,好夾👍🏻。

8食用告票

牛上邊放咗一張食用紙,盤底嘅裝飾第一個禁止停車牌同一架車,好靚嘅一碟菜😄。另外特別建議大家記得食牛肉嘅時候記得要同菠蘿一齊食,本來已經好好味嘅牛肉再配上菠蘿,簡直係絕配呀🤩。

9香港人

豆腐皮包菠菜加豆腐醬汁 + 炸香魚。先食炸香魚,加上檸檬汁再沾少少鹹,好香脆。食完重味既再食豆腐菠菜,清新既味道再將岩先炸魚既鹹香味調和😚。

10甜酸苦辣

脆脆嘅壽司帶點辣味同甜味,食之前可以再落上少少苦澀的咖啡,最後再食酸酸既青瓜。短短的一道菜,就已經品嚐左人生嘅甜酸苦辣,好味之餘有好有意義😋。

11魚蝦蟹

有得食又有得玩,魚蝦蟹過年就見得多,估吾到食餐飯都可以見到,打開紙就見到熱辣辣既肉,聞落已經好香,加上隔離睇落似牙膏既汁,酸酸甜甜幾好味🤣。

12樂高啫喱

有甜就有咬口嘅啫喱,而且整到就同Lego一樣,仲要同真嘅Lego放埋一齊,好有童年回憶😊。

13金菠蘿
外型真係一個金色菠蘿,外形好亮麗,而入面係菠蘿冰加蜜桃冰,不過略覺得甜左少少。

14寒天
凍啫喱沾上柚子汁食,不過可能前兩個甜品比呢個甜,食落吾太有味,不過不失。
2020-05-26