2019-02-02
今日有位台灣朋友嚟咗香港,所以就搵咗一間位於天后嘅道北工房,主要係食多國菜,咁就唔洗擔心唔啱口味啦😜餐廳樓底好高,分開上下兩層,裝修以日式為主。入面有個大魚缸,分別都放咗唔同嘅活水產,例如花咲蟹,加拿大肉蟹,海螺之類。牛油果配芥辣醬虎蝦沙律新鮮雜菜沙律,咬落脆口。芥辣醬配上牛油果蟹籽,加上虎蝦嘅鮮味,有多種唔同口感。因為味道帶微辣牛油果又帶清新,選擇呢道菜作為餐前小食,係唔錯嘅選擇。辣椒皮蛋肉碎上湯煮沙白呢一道較為似中式嘅菜,味道配合得幾好,帶少少辣味同芫茜味,鮮甜嘅沙白加上肉碎,豐富咗上湯嘅味道。又特別又好味嘅一道菜。香草燒雞淡淡香草嘅味道,加上新鮮即磨嘅黑椒粒,味道帶少少嘅甜 ,皮薄燒到好脆,雞就用咗幼雞,所以食喺上嚟肉質好滑。餐廳食物質素高,老闆又細心,每食完一道菜都會嚟問吓食客對餸菜有咩意見。感覺到餐廳對食客的尊重,很有心。
牛油果配芥辣醬虎蝦沙律
辣椒皮蛋肉碎上湯煮沙白