上次來黃埔搵食已紅有半年前 ,不過自從地鐵通車後, 去黃埔都叫做放便得多了。 今晚約了住在這區的朋友食飯,她推薦了一間西班牙新店, 名叫 [ 民泰四七],從名字上分析以為她帶我來吃泰國菜 。 我們星期六黃昏時間到達, 不小客人還在吃下午茶呢。我們看看餐牌, 價錢也算貼地, 此終做街坊生意價位都不會太過進取。我們分別點了一個下午茶餐和 A la cart 點了兩款Tapas   $55 和 $58前者以車打芝士切氣, 蘸上栗米脆片炸, 沒有期待的流心, 芝士味也算香濃, 口感也香脆。後者是熟悉的味道 , 煙三文魚蘸上Cream cheese 再加上香草餐包,也容易取得我們歡心。 吃過兩款Tapas 後點都要食啲飽肚野 $128濃郁艷經紅蕃茄醬配上大蝦、青口和蜆等海鮮, 望上去已經激發起食慾。澱粉控真是一秒都唔想等,急不及待試下味。意大利米入口濕潤富彈性,微辣香口,相當惹味。亮點是以港式臘腸、臘肉取代西班牙辣肉腸, 但感覺又不會突兀,咸香有咬口, 海鮮也相當新鮮, 份量足夠兩人分享, 令人相當回味 。 另點了一客 重份量 下午茶餐 $88 配餐飲薄切   以下午茶來說份量都唔細,

我們星期六黃昏時間到達, 不小客人還在吃下午茶呢。

我們分別點了一個下午茶餐和 A la cart

點了兩款Tapas  [流心車打芝 士栗米片球] $55 和 [煙三文魚配香草包] $58

吃過兩款Tapas 後點都要食啲飽肚野 [西班牙海鮮飯] $128

澱粉控真是一秒都唔想等,急不及待試下味。

海鮮也相當新鮮, 份量足夠兩人分享, 令人相當回味 。

另點了一客 重份量 下午茶餐 [肉眼排] $88 配餐飲

薄切 [肉眼排]  以下午茶來說份量都唔細,  慢慢將肉眼切開,感覺有點Over cooked,肉質粗獷富嚼勁,溢出輕微油香,肉味濃郁。

配菜有我喜歡的粗薯氣,但嫌炸得未夠香脆,性價比OK。

另配了一杯 Mocktail  ~ Melocoton $60

點解Mocktail 好似比人飲左幾啖咁 。。。。

Melocoton以蜜桃、荔枝和蘋果等調製而成,味道清新冰凍,非常解喝,同時可以解去油膩感。

2017-08-12
  • 西班牙海鮮飯