2023-07-20
8號風前夕當然去吹下海風,沿西環碼頭沿岸散下步,就見到荷蘭街一間好西式的pizza!行了全日都有點口乾,唔洗諗叫杯野飲先見menu 有個飲品freeflow 優惠好吸引,2個鐘任飲$300/head (另收加一服務費),包括:5種啤酒加1梳打、House Red & White Wine、罐裝Higherthan, Highball、梳打、檸檬水、果汁~若果我地早點來就正了,因為餐廳全部都係tap beer,由bartender 直接斟出黎!可以慢慢坐足一個下午~心思思想飲wine/ mock tail 🤔 叫左二杯甜甜地既 always 1 weirdo & holland punch,好好飲,又有梳打水在內,勁易飲口,亦配到pizza! 點了set menu 2人餐NOSHES & WINGS 各選一;SALAD 一份;Beers 二杯;pizza / pasta 選一MEATBALLS IN SUNDAY SAUCE 招牌肉丸 「推薦♥」BOURBON BARBECUE WINGS 威士忌燒烤炸雞翼ALVY'S CAESAR 腐乳汁凱撒莎律BAKGWEI 白鬼叉燒薑蓉薄餅 「推薦
行了全日都有點口乾,唔洗諗叫杯野飲先
點了set menu 2人餐
ALVY'S CAESAR 腐乳汁凱撒莎律
BAKGWEI 白鬼叉燒薑蓉薄餅 「推薦♥」
ALVY'S CLASSIC 番茄水牛芝士薄餅
唔食唔覺,這間餐廳是披着西式外皮賣早式fusion 的主食,腐乳汁沙律,叉燒薑蓉薄餅😂 尤其是白鬼pizza, 一咬落去就聯想到白切雞旁的薑蔥汁,再咬多口就是燒味pizza,不得不讚這新穎的配搭,聞/食落口好香,又唔會吃多幾件而厭,反而愈食愈開胃,搞到我地再散叫多一水牛芝士薄餅。由於佢是handmade Sourdough pizza,餅底好軟熟,蕃茄味好濃芝士好香滑~
小食方面:
意式肉丸,濃郁的醬汁,滑嫩多汁的肉丸,巨型的二大粒,非常好吃!嗰sauce 配面包还是拌意面,都是很好的選擇!
威士忌燒烤炸雞翼,亦是用了濃郁的甜甜的醬汁煮,酒味不是太強,當小食就剛剛好。