2017-08-02 199 瀏覽
話說早兩日小學同學gathering ,約咗去最近大家嘅旺角食飯,8個人唔知食咩好,咁就去咗通菜街嘅潮福蒸氣石鍋,食海鮮蒸氣鍋。呢度嘅菜色琳琅滿目,就淨係個海鮮吧已經有好多深海海鮮俾你揀。來到潮福蒸氣石鍋食嘢,梗係要食盡佢嘅海鮮啦!呢度嘅海鮮除咗話好新鮮,就係好新鮮!上菜嘅時候一盤又一盤嘅海鮮,有鮑魚有龍躉有生蠔有青口,仲有好多貝殼類海產啱晒海鮮控嘅我哋。除咗海鮮之外仲有好多和牛任你食任你點!想得枱嘅和牛都係好新鮮全部鮮紅色絕對冇瘀血一睇就知唔係隔夜牛肉!用海鮮蒸煱蒸出嚟嘅牛肉啖啖鮮牛肉汁,啖啖爽滑牛肉口感真係一支棒!更值得讚揚嘅係龍躉魚肉片每一天都好似三文魚魚生咁大片足足有兩隻手指咁闊咁粗咁厚既先甜又夠口感!絕無欺場!除咗蒸得嘅嘢食之外蒸完之後大家仲可以食埋個粥底煱!粥底煱有南瓜同埋豬肉做配料,加埋濃厚嘅海鮮鍋海鮮汁直頭就將鮮帶到更上一層樓!