2022-12-19
ɪꜰ ʏᴏᴜ ᴀʀᴇ ʟᴏᴏᴋɪɴɢ ꜰᴏʀ ɴɪᴄᴇ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ, gokan lounge ɪꜱ ᴅᴇꜰɪɴɪᴛᴇʟʏ ᴡᴏʀᴛʜ ᴛʜᴇ ᴡᴀʟᴋ取名為gokan係日本語中五感嘅意思於2022年頭於上環荷里活道開始營業佢不只係飲酒、喝咖啡的空間 佢地更想將空間内的氣氛及味覺同文化相互交融希望能傳遞五感體驗 讓咖啡不僅係生活嘅必需品 亦係儀式咖啡師不時搜羅世界各地嘅咖啡豆 帶領消費者從咖啡中探索世界空間主要以沉色木為主 運用巧妙燈光嘅點綴 展現溫暖柔和的舒適感空間内有提供可與店員交流的吧檯或私隱度高靠牆的坐位隨住聖誕節嘅腳步逼近 香港唔少餐廳 商場 唔同場所都開始打造各種歡樂氣氛 甚至好多餐廳都推出ᴄʜʀɪꜱᴛᴍᴀꜱ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ去迎合節日氣氛🎅🏻同朋友深深被佢地充滿聖誕氣氛嘅蛋捲吸引住 同埋睇圖覺得成間洋溢著日式喫茶店嘅氣圍好正咁就覺得要立緊去(*¯︶¯*)佢地除咗提供咖啡 更會提供酒類飲品 偶爾會有獨特的咖啡調酒 (佢地團隊更係ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ ᴀᴇʀᴏᴘʀᴇꜱꜱ ᴄʜᴀᴍᴘɪᴏɴ 2022拎到第三名)千祈唔好錯過佢地啲飲品了😎🧇 ꜱᴇᴀ ꜱᴀʟᴛ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇ
取名為gokan係日本語中五感嘅意思
於2022年頭於上環荷里活道開始營業
希望能傳遞五感體驗 讓咖啡不僅係生活嘅必需品 亦係儀式
咖啡師不時搜羅世界各地嘅咖啡豆 帶領消費者從咖啡中探索世界
空間内有提供可與店員交流的吧檯或私隱度高靠牆的坐位
🧇 ꜱᴇᴀ ꜱᴀʟᴛ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ʀᴏʟʟ ᴄᴀᴋᴇ (ᴄʜʀɪꜱᴛᴍᴀꜱ ᴘᴇᴄɪᴀʟ) (ʀᴀᴛɪɴɢ: 10/10)
吸引我地嚟主因就係依個蛋捲 精緻可愛嘅聖誕樹同鹿造型都係蛋白餅嚟的🎄蛋糕鬆軟濕潤 忌廉幼滑而不膩同輕身 滿滿牛奶香
配上脆口嘅焦糖 帶點點鹹嘅海鹽醬 看似簡單嘅甜品卻充滿層次 超鐘意(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
☕️ ᴘʀᴇᴍɪᴜᴍ ᴅɪʀᴛʏ
雲呢拿雪糕放係最底 再淋上打至幼滑奶泡嘅咖啡 第一口嚐到濃郁咖啡味道 超級滑身 再攪至均勻再嚐第二口有點奶昔嘅感覺 多咗一份厚重感同甜味 好好飲 比ᴀꜰꜰᴏɢᴀᴛᴏ好飲
☕️ ᴅᴏᴜʙʟᴇ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴍᴏᴄʜᴀ
顧名思義 飲第一口已經飲到超級濃烈嘅朱古力香味 唔會過甜 飲口厚身 整體剛剛好 好好飲( ´▽`)
總結:
對於一個唔係咖啡專家嘅人嚟講(我)真係飲到佢地嘅咖啡同一般嘅真係唔同 佢地對於咖啡嘅追求 甚至到甜點 都感到佢地用心 同超級好吃 真係想自己私藏🙈喜歡格調佢地嘅寧靜 當日同朋友兩個人閒聊傾得好舒服 絕對會二訪或者更多訪❤️
✨味道:10/10
✨環境:9/10