因為做design關係,一向蒲深水埗係搵布搵配料,而且就算好多做時裝或製衣嘅外國人亦知道深水埗呢個地方,曾經有阿根廷做婚紗嘅朋友亦問我關於深水埗嘅野,但自從幾年前開始整個行業北移,有d蒲咗十幾廿年嘅舖頭一間一間睇住執笠,令到成個區感覺好人丁單薄嘅感覺🥺🥺.....舊年年頭因為疫情關係,吉舖陸續湧出黎,相對租金亦比之前低,吸引好多人有創業嘅決心,亦令到一間一間嘅咖啡店相繼喺深水埗出現。其實香港除咗中環外,一向都冇一個cafe嘅集中地,其實韓國、上海、北京好多年前巳有好多好靚嘅cafe ,我個人偏愛簡約有品味嘅裝修,香港一向真係唔多。最近見到IG friend post 咗Soulroom 嘅相出嚟,其中佢地嘅黑芝麻cake ‘無常’ 第一時間已經好吸引,本身好鍾意黑芝麻嘅甜品,而且我覺得每間cafe 嘅menu 唔需要好複雜,最緊要集中有兩三款又好食又精緻嘅招牌菜,當然定時推出一d新菜式生意先可以長做😍‘無常’係用黑芝麻同cream cheese 用不同份量做出六層深淺不同嘅灰色而做出漸變色嘅效果,每日限量供應,我覺得當中嘅心思係十分之值得欣賞,不單止好味,亦係打咭嘅必然選擇,如果要喺衆

‘無常’係用黑芝麻同cream cheese 用不同份量做出六層深淺不同嘅灰色而做出漸變色嘅效果,每日限量供應,我覺得當中嘅心思係十分之值得欣賞,不單止好味,亦係打咭嘅必然選擇,如果要喺衆多嘅cafe 突圍而出,有睇頭嘅招牌菜係必定需要,但味道亦十分重要,‘無常’今個月我巳食過兩次,仲有繼續想再去食嘅感覺😍

而我本身超鍾意飲咖啡,想試下比較特別嘅Caramel peanut butter latte ,雖然本身偏好唔太甜嘅咖啡,但呢個咖啡同Earl grey scone 嘅味道非常夾,另一加分嘅地方👍🏻

總體裝修簡約,高樓底同純白裝修增加空間感,就算坐滿人亦唔覺嘈嘅感覺,希望繼續保持高質素嘅食物及環境🌿🌿
無常
Caramel  peanut  butter  latte  and  Earl  grey  scone
$80 (早餐)
無常