2020-10-16 48 瀏覽
茶墨黑朱古力🍫Gelato 雪糕🍦朱古力味雖看似平凡,但其實味道都好豐富,雀巢雪糕🍦當然無得比~ ha. 同平時食開果啲美式的冰淇淋的區別,原來係因為Gelato嘅雪糕空氣嘅percentage 最少少一半以上,所以milk and cream嘅比例就更高~造出更加軟綿綿嘅口感。麻薯 芋泥茉莉鮮奶綠(凍)如果係中意in-un嘅口感呢,呢杯就值得飲,因為佢嘅麻薯口感與芋圓有幾分相似。Jasmine tea嘅氣味在冰凍之後仍然猶存,OK~ 不過,原來無甜嘅程度,飲到最尾都會覺得好夠甜,可能因為無攪勻。焦糖芝士 x 濃香鐵觀音茶🍵(熱)芝士和焦糖的味道唔係好出,底下的鐵觀音茶就還好。不過可能因為我叫咗熱飲,所以同平時凍飲嘅芝士奶蓋唔同。微甜就應該切合香港人嘅口味啦。日式奶茶蛋糕🍰最中意就係呢款蛋糕,講得奶茶🥤 係真係有奶茶味。而且佢嘅茶底似乎係用Earl Grey~? 食落有少少🤏佛手柑嘅香味。佢層Cream都唔算過甜,算係well balanced 嘅甜品﹗
茶墨

日式奶茶蛋糕
2020-10-09
10 分鐘 (堂食)
下午茶
日式奶茶蛋糕