2006-11-02
忽然收到求救訊號, 放課後六時多在銅鑼灣, 吃飯又太早, 吃茶卻略晚。決定二人找個吃得light點得來好坐的餐廳。先講環境, 初時我望落去, 椅子大大張, 寬寬軟軟的, 理應幾好坐。只可惜坐落至知有個大盲點: 無位放袋。不論patpat及袋皆為大碼的我或petite的友人都咁覺得。我想餐廳應在此方面稍作改善, 斷估唔會要女仕們為一求坐得舒適而將她們的burberry放落地掛...menu上的special 及set dinner 皆以肉食為主打, 因一個月後的約會, 盡想吃得light一點, 故a la carte叫了#59 海鮮liguini及#63 蜆肉angel hair; 自欺欺人地叫埋煙雞肉凱撒沙律。侍應會問你應否先上沙律, 以及是否share吃; 惜呢頭問我是否share, 果頭唔記得我們share吃的, 印象不加反減。煙雞肉凱撒沙律的雞肉只不過是出面supermarket的cold cut貨色切絲, 切得碎濕濕, 可幸味道不錯。菜是我最喜歡的羅馬生菜切段, 用油撈過, 我覺得油太多, 好易吃到成口油, 而味道卻太淡, 加d pepper可能會好少少。#59及#63一起上檯
#59及#63一起上檯。#63又係稍油, 蜆肉出奇地多, 有帶殼的以及不帶殼的。第一啖吃就略淡, 之後就幾好味, angel hair做到爽口的效果。#59的茄汁稍稀, 好易彈到周圍係。海鮮份量不多, 較有份量為一件乾爭爭的三文魚扒; 反而菇同茄就好多, 正合心意。以幾十蚊來作準, 兩者都做得幾好食。
侍應們會見個碟仲有野, 就好心急咁想收左你個碟, 有兩次, 我隻叉在情急之下同佢隻手鬥快, 令我有d尷尬。她們有問可否收我隻碟, 不過我未答, 佢就出手, 香港人心急的習性, 要改要改。
一路坐一路見到好多師奶太太們, 坐成四方城陣式地, 邊吃飯邊八卦, 咪話, 都幾嘈架。