2015-03-16 1162 瀏覽
今年身體唔多好,所以常常因為病倒而食唔到美食。大一歲希望身體能夠健康啲,所以生日飯揀左呢間地中海素菜。 灣仔星街被打造成為一條soho食街,帶挈埋係月街既酒吧,當然也不少得Maya Cafe。呢度靜中帶旺,人氣夠,但位置比較舒服,喺鬧市入面搵到一個小小空間舒舒服服食一餐飯實屬難得。 今次第一次成功用Tablemap book枱,非常方便,而且仲有email notification,不過我覺得如果餐廳有電話double confirm booking會更好。 由於我同男朋友下午果餐食濟左,差啲食唔落晚餐,我地猶豫左好耐食乜好。店員好耐心同我地介紹食乜好,同埋佢可以清楚咁講到每種食物同食材既特式同味道,我覺得服務態度真係幾好! 由於太多餐冇食菜,我地先點左個沙律Greek Salad with Feta Cheese($115),希臘沙律都幾多料,有車厘茄、青瓜片、洋蔥、紅燈籠椒。我都係第一次食沙律有紅燈籠椒,都幾好食!Feta Cheese係山羊奶芝士,軟軟地,又唔會太膩,少少咸,食多幾粒都唔覺太飽。至於沙律個sauce我估有及醋、檸檬汁同橄欖油。不過除左呢幾樣我估仲有其他香料,呢種味

Greek Salad with Feta Cheese
由於太多餐冇食菜,我地先點左個沙律Greek Salad with Feta Cheese($115),希臘沙律都幾多料,有車厘茄、青瓜片、洋蔥、紅燈籠椒。我都係第一次食沙律有紅燈籠椒,都幾好食!Feta Cheese係山羊奶芝士,軟軟地,又唔會太膩,少少咸,食多幾粒都唔覺太飽。至於沙律個sauce我估有及醋、檸檬汁同橄欖油。不過除左呢幾樣我估仲有其他香料,呢種味唔會喺出面食到,咸香開胃,有機會真的想請教下係咩汁呢!
Tapas Platter
Main點左($162),呢個係店員介紹的。薯仔波既外表只係微焗,唔會太燶,sauce有少少辣。橄欖原粒食有點重口味,所以我只係食左兩粒。有一大條芝士,好似配紅酒會正啲(不過我點左白酒)。兩小匙的沙律好精緻,九層塔的香味好出。豆腐賣相好好,同個sauce都好夾,不過好易夾散,可能整得太乾,中間的水份都抽走了。我覺得呢個main幾特別,睇得出用心工匠,不過sauce的口味就未必個個都岩啦。
因為驚唔夠飽(其實最後食唔哂...),叫左 Meatless Balls in rich tomato sauce + pasta ($168),Meatless Balls係冇肉既"肉丸",肉丸主要係用磨菇做,之後再用調味去令到佢似真正既肉丸,一咬開已經散散地,口感略嫌唔似肉。不過個味真係似豬肉!幾驚喜!而且磨菇都好香口。意粉有啲硬,蕃茄汁好開胃。
Revival
本來有啲擔心叫smoothie會太飽,因為smoothie都有啲厚既質感。但我見佢有咁多特別既組合決定要試下,所以男朋友揀左Revival($60),係芒果、檸檬、青瓜同香蕉打出黎既。一飲就飲得出香蕉味,吞左後會"回甘"青瓜既餘香。我最飲唔出芒果既味。呢個smoothie都幾驚喜,我有諗過佢係咁好飲!開頭以為呢個組合會怪怪的。同埋飲左佢有消化左好多既感覺!
Del Veneto Pinot Grigio (Italy)
我仲叫左杯白酒Del Veneto Pinot Grigio(Italy)($75),來自意大利的,我覺得不過不失啦。好似配沙律最好飲。

雖然最後我地食唔哂,因為上一餐太濟肚了,但我地都覺得食呢餐係冇錯既。因為真係好fresh!店員既service係非常之好!希望有機會再來!
2015-03-15
慶祝紀念