2019-03-06
大魚大肉過後,就唔想食咁多肉,The Joomak 推出左韓式素食,感覺幾特別,就同媽媽過咗嚟尖沙咀食❤️原來星期一係素食放題!! $198一位任食90分鐘,款式雖然唔多,但全部都好特別!有羽衣甘藍煎餅、經典嘅韓式拌飯、仲有新豬肉(呢個我之前喺其他素食店食過,價錢唔平,但幾好食😳)呢個都可以任食!沙律都有兩款,健營藜麥沙律、麻醬雪耳沙律,兩款份量都好大!! 好彩我同媽媽食量都幾大😂Easy to finish~~兩款沙律感覺好清新同健康,藜麥沙律入面有牛油果👍🏻熟成度剛好,入口creamy!仲有新鮮芒果雪耳沙律入面除咗有大大朵白木耳、仲有少見嘅冰菜👍🏻加上香口嘅松子,正!羽衣甘藍煎餅邊位煎得好香脆,而中間比較多份嘅地方就軟糯,配料唔多但已經好好食,唔會煎得過分油膩,杞子係甜甜地好得意~~板燒未來豬肉漢堡扒生菜呢個我喺其他餐廳食個價錢唔平,呢度仲可以自己煎返脆佢,做得幾似真豬肉,用煙韌嘅年糕模仿肥豬膏,健康好多~本身都唔會好油膩,但包住羅馬生菜食別有一番風味(值得一讚佢哋啲菜真係好新鮮)焗芝士蕃茄未來豬肉丸子呢款同豬肉漢堡嘅口感有啲唔同,用豆腐卜包住去炸,但入面豬肉部份食落似豆腐渣般鬆散,
雪耳沙律入面除咗有大大朵白木耳、仲有少見嘅冰菜👍🏻加上香口嘅松子,正! 羽衣甘藍煎餅邊位煎得好香脆,而中間比較多份嘅地方就軟糯,配料唔多但已經好好食,唔會煎得過分油膩,杞子係甜甜地好得意~~ 板燒未來豬肉漢堡扒生菜 呢個我喺其他餐廳食個價錢唔平,呢度仲可以自己煎返脆佢,做得幾似真豬肉,用煙韌嘅年糕模仿肥豬膏,健康好多~ 本身都唔會好油膩,但包住羅馬生菜食別有一番風味(值得一讚佢哋啲菜真係好新鮮) 焗芝士蕃茄未來豬肉丸子 呢款同豬肉漢堡嘅口感有啲唔同,用豆腐卜包住去炸,但入面豬肉部份食落似豆腐渣般鬆散,番茄醬過分酸,呢款就比較唔推薦! 傳統嘅韓式拌飯真係好好食!入面仲有啲黃色 酸甜嘅蘿蔔碎,珍珠米,加埋麻油紫菜真係好正❤️🙌🏻終於明白點解啲人去韓國旅行話每日食紫菜包飯都開心😂 韓國水梨卷,韓式紫菜包飯入邊包住清甜水梨,又真係幾特別喎!但我都係鍾意食韓式紫菜拌飯多啲😝
原來飲品要再追加$88😳但每人就可以食到一份素食甜品🍮反正加左可以任飲,任飲嘅item都好多,都係出面餐廳比較貴,沙冰拿鐵類,飲兩杯都返嚟,仲有素食奶凍試,所以最後都係加左! 要咗芝麻同士多啤梨味奇異籽素奶凍
賣相唔錯呢!但用湯匙挖落去嗰下,發現唔係彈滑嗰種布丁質感😲 而係有啲似大菜糕,但食落又有奶香,好多椰奶奇亞籽,感覺健康又特別,真係第一次試,而且份量超大,不過佢唔過甜又唔膩,所以最後都係食得晒😆個人比較推薦士多啤梨味,酸酸甜甜好好食👍🏻❤️芝麻味就好似原味咁,無乜甜度,但就食到較濃厚嘅椰奶味☺️