Exquisite Fine Dining Journey at IFC HAKU🍽..平日慶祝想搵間環境好、菜式精緻好味,我有一個心水推介❤️!真的道道菜式都好有驚喜😍,有視覺效果、亦有味蕾享受,每一道菜式都唔會令你失望喔!HAKU數月前以全新面貌登陸IFC Mall既四樓空中平台花園,以開放式廚房設計,加上無敵無遮擋巨型玻璃窗維港景致🌊,可以邊欣賞廚師烹調👨🏻‍🍳 邊欣賞迷人海景, fine dining更relax 享受💕。菜式同樣驚喜有水準,以突破多國菜餚傳統界限既創新無國界料理菜單,由曾擔任米芝蓮三星🌟 餐廳Maaemo研究及由行政總廚 Rob Drennan 率領團隊共同設計,揉合各國烹調方法,創出嶄新飲食概念,來享用一頓充滿驚喜的味覺饗宴吧!【Dinner Tasting Menu】 $1980 per head🍹Zero Pairing +$380 p.p🥂Wine Pairing +$680 p.p食正菜當然唔少得Pairing,可因應自己喜好選擇有酒精 or 非酒精配對喔!每款都各具特色,令菜式味道更突出,所以呢晚我都淺嘗了各款美酒。🍾Paired with Erne

🍹Zero Pairing +$380 p.p
🥂Wine Pairing +$680 p.p

🍾Paired with Ernest Remy Champagn

🔸HOKKAIDO UNI
【北海道海膽多士】第一道已經充滿驚喜😍!用上鬆軟嘅備長炭法式奶油多士,鋪滿厚厚一層北海道海膽💛!海膽濃厚鮮甜十足,入口即化,配上柚子松露醬汁,海膽更顯鮮味。

🔸SMOKED COD ROE
【鱈魚卵慕斯脆卷】日本雲吞皮外層薄而脆,包裹著煙燻鱈魚卵🖤 & 柚子汁打成嘅酸忌廉慕斯,口感絲滑帶鹹香鮮甜。

🔸KANPACHI
【薄切日本間八】日本鱆紅魚🐟 配上血橙汁 & 昆布漬沙角,帶出魚鮮味亦感覺更清爽。

🍶Paired with 新潟 純米大吟釀

🔸LANGOUSTINE
【蘇格籣小龍蝦】底層用小龍蝦🦞 做成Custard,面層加入醬油漬三文魚籽 & 蝦肉 & 日式高湯啫喱。一羹吃到底,凍食感覺酸甜開胃。

🔸FOIE GRAS
【魚子醬鵝肝】味道十分誘人😳!整罐魚子醬呈上既精緻又大體🖤!面層鋪滿新鮮魚子醬,底層由鵝肝醬 & 醃製金橘製成嘅Custard。每一口都吃盡魚子醬嘅鹹鮮 & 幼滑濃厚嘅鵝肝醬,加上金橘Custard 清新味道可中和膩感 讚!

🔸CHAWANMUSHI
【鴨蛋茶碗蒸】來到中段來一個暖烘烘既味道♨️ 食落蛋香味十足!面層嘅泡沫加入糖化牛油 & 楓樹醋,咸甜風味層次更出。

🥂Paired with Clisson Muscadet Sevre et Maine
🔸PARKER HOUSE
【帕克豪斯麵包】暖烘烘麵包真心正😍!鬆軟麵包,配搭濃郁松露牛油🖤,令人吃上癮呢。

🔸BLUE LOBSTER
【香艾酒煮法國帝皇蟹腳】肉厚鮮味十足既皇帝蟹腳🦀,肉質爽彈,加上底層秘製香甜忌廉醬汁,令層次更豐富。

🍷Paired with Tyler Winery, Santa Barbara Pinot Noir 2017

🔸KAGOSHIMA PORK BELLY
【鹿兒島黑毛豬五花】五花腩🐽 肉質鬆軟滿有肉汁,外皮燒得香脆而充滿帶甜BBQ 醬汁。

🔸SHORT RIB
【柚子胡椒煙燻牛小排】🐮經過4hrs 煙燻木味及 36hrs 慢煮,肉質超柔軟 中間呈粉嫩💕,配上焦糖洋蔥泥及雪利酒醋醬汁 (帶微辣),帶出美式燒烤風味。

🔹Apple Sorbet
來到pre-dessert, 同樣精緻不簡單!以青蘋果🍏 & lime leaf🍃 (herbs) 打開序幕,味道酸甜開胃 so refreshing

🥃Paired with Blandys 5 years Malmsey Rich Madeira

🔸MEDJOOL DATE
【椰棗果醬凍冷萃咖啡雪糕】巴西咖啡豆夠香濃 (製成面層脆米餅 & 底層咖啡雪糕),加入蜜棗脆脆更有口感。

🔸PETIT FOUR
一口小甜點(三款)
焙茶忌廉肉桂條、紅桑子啫喱莓糖、茴香爆炸糖脆脆
×××[HAKU]×××