2K
2010-06-30 41 瀏覽
23-6-2010朋友鍾意食意大利菜, 今年為佢慶祝生日就訂呢度 lunch 試試吧, 還掂自己都想試. 叫了一份 starter + pasta 的 2-course set lunch 及一份 starter + pasta + main course 的 3-course set lunch, 兩份 lunch 仲跟 coffee / tea 及 dessert, 食得好滿意:-Table bread 有洋蔥 focaccia 及蕃茄包: 較欣賞前者的煙韌質地及香濃 onion 味, 後者就略嫌唔夠「茄」又唔夠鬆軟; on the side 奉上的有陳醋及 housemade pesto sauce, 後者質地濃稠, 蘸包食香濃又出奇地唔油膩, 絕對值得試試. Starter 揀了 snapper carpaccio: Beef / scallop carpaccio 就食得多, snapper 都係第一次食... 薄切魚肉賣相晶瑩剔透, 食落爽身嫩滑, 配上橄欖油, tomato salsa, 洋蔥 etc, 酸酸甜甜又帶少少辛辣, 感覺清新, 幾好食.朋友食 buffal
23-6-2010

朋友食 buffalo mozzarella 配 tomato,「層層疊」賣相幾靚
蕃茄夠清甜多汁, mozzarella 就軟滑清香, 無可能唔好食吧?
可惜無試到底部的綠色 sauce (又係 pesto?), 唔知好唔好食?

Spaghetti carbonara 係朋友的第 2 個 course, 見賣相又黏又飽膩, 最後還是 2 人 share 好了.
Spaghetti 當然夠晒 al dente, 醬汁就「黃」到「橙」, 質地濃稠, 食落蛋黃味香, 又帶點芝士味, 感覺卻濃而不膩
面頭的 bacon 鬆脆鹹香, 味道口感都豐富不少, 好食. 食慣 cream 味勁重的 carbonara, 呢度的完全唔同卻更啱口味, 不過相信又唔係個個都啱食吧.

自己的 pasta 就好似叫 tagliolini with crab, chilli, garlic & basil: tagliolini 明顯比常見的 tagliatelle 幼及薄身得多, 驟眼賣相我覺得有點似中式的伊麵, 哈哈
食落比預期爽滑得多, 帶淡淡蛋香, 正
配角 crab meat 就較失色, 食落無乜味道, 不過又 garlic 又橄欖油又香草, 味道亦全「掛」到 tagliolini 上, 係幾惹味的.

朋友的第 3 個 course 就係 catch of the day, 即 (slow-cooked?) John Dory: 試了少少覺得魚肉夠嫩, 不過唔知用了 d 咩 herbs 去處理, 食落帶點 "mint" 味? 唔算好喜歡.

餐後要了咖啡, 夠香不過濃度一般, 齋飲或落奶落糖飲都唔太喜歡.

Dessert 就大家都要了 tiramisu with white coffee ice cream: tiramisu 的「蛋糕」層幾「酒」又幾「咖啡」, 不過 mascarpone 芝士唔夠輕柔軟滑, 感覺一般; white coffee 雪糕打得幼滑, 咖啡味濃郁又唔太甜, 呢個反而更吸引.

食物大致滿意, 環境及 service 就當然好得無嘢講啦, 不過呢度貴為車軚人心水餐廳, 配套好都唔出奇吧.

用了 Openrice coupon 折後每人約 $240 埋單, 唔算好貴, 朋友亦似乎幾滿意, 值得試試的.
最喜歡洋蔥 foccacia
housemade pesto sauce 食唔停口
tomato mozzarella 靚到唔捨得食
第一次食 snapper carpaccio, 印象不錯
濃而不膩的 spaghetti carbonara
爽滑帶蛋香的 tagliolini
夠嫩的 John Dory
咖啡一般
旁邊的 white coffee ice cream 比 tiramisu 更吸引
環境無得頂
2010-06-23